Αναπτυξιακή ώθηση στη Θεσσαλονίκη από τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο CHAMPIONS LEAGUE (Άρθρο στην εφημερίδα «Metrosport», 30-06-2019)

0
Από μικρό παιδί, από την πλατεία των Αγίων Αποστόλων πάνω από το Βαρδάρη και τα μάρμαρα της πλατείας Διοικητηρίου, το ποδόσφαιρο είναι μέσα στην καρδιά μου.Τη δεκαετία του ‘80 μάλιστα έπαιξα και στον Τρίτωνα Βόλβης στην Α΄ Ερασιτεχνική, ενώ πέρασα και από τα διοικητικά συμβούλια του Μακεδονικού και του ΠΑΟΔ. Το ποδόσφαιρο λοιπόν είναι τμήμα της ζωής μου, όπως και από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 τμήμα της ζωής μου είναι και ο ΠΑΟΚ.
Πιστεύω όμως ότι πέρα από οπαδικές προτιμήσεις όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε πως η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του CHAMPIONS LEAGUE θα προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την πόλη.
Η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στην κορυφαία Ευρωπαική ποδοσφαιρική διοργάνωση έχει χαρακτηριστικά, που υπερβαίνουν τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και είναι δεδομένο ότι έχουν πανελλαδικό αντίκτυπο.
Οι επισκέψεις των ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων και των φιλάθλων τους, αλλά και η συμπερίληψη του ΠΑΟΚ και κατ ‘ επέκταση της Θεσσαλονίκης σε όλο το «μήκος και το πλάτος» της επικοινωνίας, που καλύπτει το Champions League, θα έχουν μεγάλα οφέλη για την πόλη.
Ο τουρισμός και η τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης έχουν, λοιπόν, μόνο να κερδίσουν από την συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Champions League.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αποτυπωθεί και η δυναμική που θα δημιουργηθεί από την υλοποίηση του γηπέδου της Νέας Τούμπας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη.
Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε δεκάδες νέα και υπό κατασκευή στάδια, σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη με ομάδες που συμμετέχουν στο UEFA Champions League.
Η μελέτη αυτή κατέληξε στην τολμηρή πρόβλεψη ότι μέχρι το 2060, οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, που φιλοξενούν υπερσύγχρονα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα, θα έχουν υιοθετήσει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες, λειτουργώντας στα νέα πρότυπα των «smart cities». Η πρόβλεψη αποτελεί απόρροια της επιρροής που έχει το ποδόσφαιρο στη σημερινή κοινωνία.
Η κατασκευαστική δομή των νέων γηπέδων θα αποτελεί «κλειδί» για την πόλη και προπομπό της δημιουργίας καινοτόμων υποδομών στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας και του εμπορίου.
Αυτό το νέο είδος σταδίων θα είναι ένας πολυχώρος που ενδέχεται να περιλαμβάνει: ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, εστίες, ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, μουσικούς χώρους και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, πιθανώς να περιλαμβάνει κέντρο ηλεκτρονικών αθλημάτων, καθώς και εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους.
Μέσα στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ η παρουσία επισκεπτών θα είναι συνεχής, καθώς ο κόσμος δεν θα έρχεται μία φορά κάθε 15 ημέρες για αγώνες,αλλά καθημερινά και για πολλές ώρες.
Η Νέα Τούμπα θα είναι ένα έργο αλληλένδετο με την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης και θα συνδεθεί με όσα γίνονται στην πόλη σχετικά με το λιμάνι, το μετρό, το παραλιακό μέτωπο και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, ώστε σε 5-10 χρόνια από τώρα να έχουμε μία διαφορετική Θεσσαλονίκη.