ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (ΤΖΙΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ).

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θα περίμενα να ακούσω θετικά σχόλια για την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι μία τροπολογία, η οποία, αν θέλετε, σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο θα ήθελε η αντιπολίτευση: πλαφόν δηλαδή, πρόστιμα δηλαδή. Και βέβαια, εμείς θα λέγαμε ότι θα περιμέναμε και περιμένουμε σίγουρα και ενίσχυση του ανταγωνισμού. Άρα, κατηγορείτε την Κυβέρνηση για μία τροπολογία που έρχεται και είναι απολύτως σύμφωνη με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε και σκέφτεστε. Περιμένουμε να την υπερψηφίσετε, όπως επίσης, περιμένουμε να ψηφίσετε και την παράταση ισχύος ή μάλλον την ισχύ πλέον του 13% για το ΦΠΑ στα ταξί, γιατί και αυτή η κίνηση κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση. Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Τι κάνετε; Αυτό που κάνατε πάντα και περιμένετε διαφορετικό αποτέλεσμα. Συμφέροντα, ιδιωτική ασφάλιση. Δεν απαντάτε αν χρειάζεται πραγματικά και υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποια επίπεδα, για ποιους να είναι υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση. Απλώς, βλέπετε και στον τομέα αυτό συμφέροντα, όχι αν είναι αναγκαίο για τη χώρα υπό προϋποθέσεις πάντα αυτή εδώ η ρύθμιση. Προχωράμε παρακάτω. Ερχόμαστε τώρα στα θέματα που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Εκεί, πάλι κινείται σε απολύτως σωστή κατεύθυνση ο νομοθέτης, αλλά θα περιμέναμε να δούμε το καινούργιο πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ. Επίσης, προσωπικά θεωρώ ότι η φυσική καταστροφή είναι και το φυτοπλαγκτόν. Ξέρετε ειδικά στη βόρειο Ελλάδα στις θάλασσες υπάρχει το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους αλιείς μας. Να, λοιπόν, για το Υπουργείο ένα πεδίο δόξης, ώστε να συμπεριλάβει στις φυσικές καταστροφές και το φυτοπλαγκτόν και πιθανώς με κάποιο τρόπο και τις καταστροφές των διχτυών από τα κητώδη. Δεν είναι φυσική καταστροφή. Πρέπει να προστατεύουμε τα κητώδη και πολλοί αλιείς μας τα προστατεύουν, αλλά μήπως πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτήν τη δυνατότητα; Διαφωνείτε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποζημιώνονται οι παθόντες για τις κατολισθήσεις;
Το συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πού είναι το πρόβλημα για τις κατοικίες οι οποίες θα είναι προκατασκευασμένες, όταν αυτό το πλαίσιο διευκρινίζεται περισσότερο, ένα πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στους σεισμούς στην Κοζάνη και στα Γρεβενά; Ή η διαδικασία που εξορθολογίζονται τα πρόστιμα από τον «Ιανό» για όποιους δεν χρησιμοποίησαν τις αποζημιώσεις είναι κάτι στο οποίο πρέπει να διαφωνείτε; Διαφωνείτε να υπάρχει συντονιστής; Μα ήδη υπάρχει συντονιστής.
Έγινε στην Εύβοια, έγινε σε άλλες περιοχές. Απλώς, αυτός εντάσσεται πλέον μέσα σε ένα αναδιαρθρωμένο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Για τα οργανωτικά του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας διαφωνείτε; Σήμερα έχει διακόσιους υπαλλήλους. Ε, λοιπόν, θα υπάρχουν αυτοί οι διακόσιοι υπάλληλοι σε διαφορετικές διευθύνσεις, με έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο βέβαια θα λειτουργούν.
Δεν βλέπω λόγο κανέναν να αμφισβητείτε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ενός πλαισίου το οποίο χρειάζεται η χώρα. Ακόμη και για τις αποζημιώσεις νομίζω ότι το Υπουργείο κινείται σε μια πολύ θετική κατεύθυνση. Kαι επειδή δεν ήταν εδώ ο Υφυπουργός, θα επαναφέρω την πρότασή μου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δείτε πώς θα αποζημιώνετε από φυσικές καταστροφές την ύπαρξη φυτοπλαγκτόν για τους αλιείς μας, όπως επίσης και τις καταστροφές των διχτυών τους από τα κητώδη. Βέβαια, αυτό είναι ένα θέμα που πιθανώς να αφορά και τον ΕΛΓΑ, αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψουμε. Το έχουν ανάγκη οι ψαράδες μας σε όλη την Ελλάδα και κυρίως οι ψαράδες μας της παράκτιας αλιείας.
Τελειώνω πάλι με την Αντιπολίτευση λέγοντας ότι με το να βλέπετε παντού εχθρούς, το να παίρνετε ένα σημείο ενός νομοσχεδίου και την τρίχα να την κάνετε τριχιά, να μη βλέπετε το σύνολο ενός νομοσχεδίου αν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, να μην κάνετε επίσης μια αναλυτική μελέτη των ρυθμίσεων ενός νομοσχεδίου, αλλά να πετάτε την μπάλα στην κερκίδα, όπως έγινε από άλλες πλευρές, να μιλάτε γενικώς για την κλιματική κρίση και για τις λύσεις τις οποίες πρέπει να δώσουμε, κύριε Μπάρκα, δεν πρόκειται οι πολίτες να σας ακούσουν, όπως συνεχίζουν να μην σας ακούν. Ευχαριστώ πολύ.