Δελτίο Τύπου: Συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς για άμεσα μέτρα στην οικονομία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με τους Σύνδεσμο Εξαγωγέων, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Εμπορικό Σύλλογο και Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός των εκπροσώπων των φορέων επικεντρώθηκε σε ορισμένα ζητήματα με κυρίαρχα τα παρακάτω:
– Όταν θα έρθει η ώρα να πληρωθούν οι επιταγές σε αναστολή ,θα υπάρξει κύμα μη πληρωμής με συνέπεια το «κοκκίνισμα» εκατοντάδων επιχειρήσεων, διαδικασία η οποία θα εξελιχθεί σε ντόμινο. Άμεση, λοιπόν είναι η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω μακροπρόθεσμης χαμηλότοκης χρηματοδότησης.
– Επειδή η δανειοδότηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης θα γίνει από τις τράπεζες με τραπεζικά κριτήρια, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαιρεθούν από αυτήν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας σήμερα. Οι τράπεζες πρέπει να «πιεσθούν» να δανείσουν λαμβάνοντας υπόψη και έναν λογικό πιστωτικό κίνδυνο.
– Η κάμψη της αγοράς θα αναγκάσει χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν, αν δεν στηριχθούν άμεσα για όλες τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του χρόνου προς το δημόσιο, με μακροπρόθεσμο όμως δανεισμό. Στη κατηγορία περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και επαγγελματιών, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φόροι εισοδήματος κλπ.
– Η στήριξη να μην κατευθυνθεί κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες.
– Επειδή κατά κανόνα τα εισοδήματα από τα ενοίκια κατευθύνονται μετά στην αγορά, η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο αντιστάθμισης προς τους ιδιοκτήτες του 40% της περικοπής του ενοικίου, με άμεσες (π.χ. εισοδήματα 19, ΕΝΦΙΑ, μείωση προκαταβολής) και όχι για τα εισοδήματα του 20, φοροαπαλλαγές.
– Άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από την ΕΕ για στήριξη απασχόλησης με έμφαση στους τομείς εστίασης και τουρισμού.
– Επειδή πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, να υπάρξει μια μορφή οριζόντιας ρύθμισης ώστε οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς προμηθευτές και εργολάβους να καταβάλλονται άμεσα κατά 80% χωρίς τον έλεγχο δικαιολογητικών. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι δήμοι, για τους οποίους πρέπει επίσης να υπάρξει μία οριζόντια ρύθμιση δραστικής μείωσης των δημοτικών τελών.
– Το ίδιο να ισχύσει και για την επιστροφή ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς.
Από την πλευρά του ο κ.Σιμόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση να διαβιβάσει στη Κυβέρνηση τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των φορέων.
Τέλος, τους διαβεβαίωσε ότι όπως επέτυχε η Κυβέρνηση στο τομέα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τη στήριξη της όσο υπήρχαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, έτσι θα επιτύχει και την στήριξη του συνόλου της οικονομίας από εδώ και στο εξής. Μεγάλος της σύμμαχος θα είναι και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τόσο τα ήδη εξαγγελθέντα όσο και αυτά που προγραμματίζονται.