Δήλωσή μου στη Μακεδονία της Κυριακής στα πλαίσια δημοσιογραφικής έρευνας για την εγκατάλειψη που παρουσιάζει η Στοά Αγίου Μηνά

«Επειδή δεν υπήρχαν ακριβή σχέδια του κτιρίου, προχωρήσαμε σε πλήρη αποτύπωση και έπειτα σε μελέτη επισκευών όψεων και στέγης, και εκδώσαμε άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Από τότε έως σήμερα, ουσιαστικά, δεν προχώρησε η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων»

Ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα :

Έπειτα από μία μακροχρόνια διαδρομή ερημοποίησης της αλλά και των καταστημάτων που περικλείονται γύρω της, η διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., όπου ανήκει το συγκρότημα, αποφάσισε να παραχωρήσει το ακίνητο

Σε νέα χέρια αναμένεται να περάσει το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της στοάς του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μία μακροχρόνια διαδρομή ερημοποίησης της στοάς αλλά και των καταστημάτων που περικλείονται γύρω της, στις οδούς Β. Ηρακλείου, Ε. Βενιζέλου, Αγίου Μηνά και Ι. Δραγούμη, η διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., όπου ανήκει το συγκρότημα, αποφάσισε να παραχωρήσει το ακίνητο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου γίνεται μεταξύ άλλων και για την ανάπλαση, αναμόρφωση και αξιοποίησή του για πολιτιστικούς σκοπούς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας» αναφέρουν από την ΚΤΥΠ Α.Ε. στη «ΜτΚ». Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ΦΕΚ αποδοχής από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης.

Το ακίνητο, που κτίστηκε το 1906, έχει επιφάνεια 3.896,65 τ.μ., αποτελείται από πολλά καταστήματα μικρού εμβαδού και μαζί με άλλα δύο ακίνητα ιδιοκτησίας τρίτων περικλείουν τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά και καλύπτουν όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Αρχικά άνηκε στην Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, έπειτα στο Ταμείο Ανέγερσης Διδακτηρίων, στη συνέχεια περιήλθε στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που τον διαδέχθηκε η ΚΤΥΠ Α.Ε.

Σήμερα, από τις 40 επιχειρήσεις, που υπήρχαν κάποτε στο κτιριακό συγκρότημα, απέμειναν μόνο εννέα ένοικοι, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, εξώσεις και αποχωρήσεις καταστηματαρχών λόγω της ανασφάλειας που προκαλούσε το αβέβαιο μέλλον του ακινήτου. Ενόψει όμως και των τελευταίων αποφάσεων, όπως μας ενημέρωσαν από την ΚΤΥΠ Α.Ε., έχουν προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες νομικές διεργασίες, προκειμένου να της αποδοθεί το κτίριο καθ’ ολοκληρία.

«Με αφήνουν. για να ανάβω τα φώτα το βράδυ»

Ετοιμόρροπες σκάλες, αράχνες, τρύπια οροφή και σοβάδες που πέφτουν. Αυτά αντικρίζεις μέσα στη στοά του Αγίου Μήνα σήμερα. Το ισόγειό της έχει φρέσκο χρώμα από μπογιές στα κουφώματα, λόγω των γυρισμάτων που έγιναν για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνη» το 2014, όμως αυτό δεν γεμίζει το κενό που υπάρχει στα συνολικά 23 μικρού εμβαδού καταστήματα της στοάς.

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, θα συναντήσεις από τη μια μεριά ερείπια και από την άλλη τρία συνολικά γραφεία, όπου πνέει ακόμα ζωή. Πρόκειται για έναν λογιστή και δυο ράφτες -που συνεχίζουν περισσότερο για χόμπι τη δουλειά- οι οποίοι συντηρούν όπως μπορούν το κτίριο.

«Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μας έχουν ενημερώσει ότι θα πρέπει να φύγουμε, αλλά ακόμα δεν μας έχουν δώσει εντολή. Εμένα ίσως με αφήνουν ακόμα για να ανάβω τα φώτα το βράδυ στη στοά, γιατί είμαι ο μόνος που έχω ρολόι της ΔΕΗ στο κτίριο» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Κανακάρης, που διατηρεί λογιστικό γραφείο από το 1990 μέσα στη στοά του Αγίου Μηνά.

Θυμάται τη στοά γεμάτη με τελωνιακούς, ράφτες, καταστήματα με είδη χαρτιού και γραφής. Σήμερα βλέπει τη στοά να ρημάζει και όταν βρέχει να στάζουν νερά από την οροφή, ενώ κάθε μεσημέρι κλειδώνει την κεντρική πόρτα, για να μην μπαίνουν άτομα που προκαλούν φθορές.

Ο δρόμος προς την παρακμή

Η πλήρης παρακμή ξεκίνησε το 2005, όταν τα μισθωτήρια συμβόλαια καταστηματαρχών του κτιριακού συγκροτήματος είχαν λήξει και αναίτια δεν ανανεώνονταν. Αυτό όμως που έφερε εξ ολοκλήρου ανησυχία στους καταστηματάρχες και άρχισαν να αποχωρούν, ήταν η ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αξιοποίησης του ακινήτου από την ΚΤΥΠ Α.Ε. το 2010 – 2015, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Συχνά επισκέπτονται τη στοά νέοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για το κτίριο, αλλά βρίσκουν ως εμπόδιο ότι το κτίριο θεωρείται διατηρητέο και την αναμονή εξελίξεων. Αλλά τα καταστήματα γύρω από τη στοά δεν τους βολεύουν, λόγω διαστάσεων» επισημαίνει ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που διατηρεί από το ’70 κατάστημα με γλυκά στην οδό Αγίου Μηνά 11.

Επίσημα στην ΚΤΥΠ Α.Ε. υπήρχαν το 2016-2017 δύο αιτήματα για αγορά του κτιρίου, αλλά «λόγω του καθεστώτος ύπαρξης παλαιών μισθώσεων, που δεν είχαν εκκαθαριστεί, και προτάσεων περί συνολικής αξιοποίησης του ακινήτου, δεν αποφασίστηκε νέα μίσθωση» αναφέρει η εταιρεία.

Τη δεκαετία του ’90 είχε πραγματοποιηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της στοάς, αλλά δεν προχώρησε. Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 είχε εκδοθεί απόφαση για εργασίες αποκατάστασης όψεων και της στέγης του κτιρίου, αλλά ούτε τότε υλοποιήθηκε το έργο.