ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΣΤΙΣ 1-4-2022)

«ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Η Κυβέρνηση προχωρά ένα σύνολο από παρεμβάσεις στην πόλη, οι οποίες θα αλλάξουν σε λίγα χρόνια τη μορφή της. Είναι σημαντικό, επίσης, χωρίς δυστυχώς να συνηθίζεται, ότι προχωρά ο σχεδιασμός και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναφέρω το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το χωρικό σχέδιο για το οποίο βρίσκεται στο ΣτΕ και την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η παραχώρηση του οποίου ξεκίνησε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με το χωροταξικό σχέδιο για τη ΔΕΘ.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και παρεμβάσεις που είτε συνεχίζουν σταματημένα έργα είτε ξεκινούν νέα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζω τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού με τους μεγάλους άξονες, τον οδικό άξονα Θέρμης-Πολυγύρου και το ορφανό χιλιόμετρο Μουδανιών-Ποτίδαιας.
Πολύ ξεχωριστή, σημασία έχει και η υπερυψωμένη περιφερειακή, το FlyOver, που θα δώσει  διεξόδους συγκοινωνιακούς στην πόλη σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του μετρό, που επιτέλους είναι στο τελικό της στάδιο. Η λύση της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου προχωρά κανονικά.
Όσο αφορά στο δεύτερο τμήμα της ερώτησης σας έχω να σημειώσω ότι παρά την καθυστέρηση η αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου έχει ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και ξεκίνησε πλέον η ωρίμανσή του.
Πρόβλημα βλέπω με την εξέλιξη των μελετών για την επέκταση του μετρό στα δυτικά. Πιστεύω ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί με πρώτο στόχο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, την χωροθέτηση των σταθμών. Το αίτημα είναι παλλαϊκό και την ικανοποίηση του την οφείλουμε στους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ας το ωριμάσουμε και όταν εξασφαλιστούν και οι αναγκαίοι πόροι να το δημοπρατήσουμε.