ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. (Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπ. Υποδομών & Μεταφορών)

Αρ. Πρωτ/λου: 1230/5-7-2024
Αθήνα,  5 Ιουλίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τoν υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα
Θέμα: «Δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και αξιοποίηση της στοάς του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης»
  1. Η μελέτη για την κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (σταθμοί, αποβάθρες κ.λπ.) χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2012-2014 από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητος» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Την υλοποίηση της μελέτης ανέλαβε η κρατική εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε.
Σήμερα η μελέτη είναι έτοιμη. Υπάρχει, όμως, ο προβληματισμός από κάποιες πλευρές, ότι το εγχείρημα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο, εκτός αν υπάρξει γενναία επιδότηση του εισιτηρίου.
Για να μην δαπανηθούν, λοιπόν, χωρίς αποτέλεσμα δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο έναν διαγωνισμό με τον οποίο ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει και την κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων, προτείνοντας παράλληλα, αν κριθεί απαραίτητο την αιτούμενη επιδότηση του εισιτηρίου.
  1. Η στοά του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης. Σημαντικό της τμήμα ανήκει στην κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Την τριετία 2012-2014 η εταιρεία προχώρησε με δικές της δαπάνες στην ανασύσταση του φακέλου του οικοδομήματος στην πολεοδομία, ενώ προέβη και σε ορισμένες εργασίες βασικής συντήρησης. Σήμερα το συγκρότημα, ιδιοκτησία της ΚΤΥΠ, παραμένει αναξιοποίητο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Αν σκοπεύει να προχωρήσει και με ποια μορφή τον διαγωνισμό για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό; 2) Τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει ώστε η στοά του Αγίου Μηνά να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και του δημοσίου;
 
Ο ερωτών βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Στράτος Σιμόπουλος