Δ.Τ: Απάντηση σε Νοτοπούλου και Φάμελλο για τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 29-08-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση σε Νοτοπούλου και Φάμελλο για τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης
“Μηδέν εις το πηλίκον” ήταν το αποτέλεσμα της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη, το οποίο ομολογουμένως στήριξαν με συνέπεια από τους θώκους τους, ο κ. Σ. Φάμελλος και η κ. Κ. Νοτοπούλου.
Από το βαρύγδουπο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες κάθε Σεπτέμβριο, το μόνο που απέμεινε στην πόλη είναι ένα Μετρό με μεγάλα προβλήματα και δύο στρατόπεδα, για τα οποία ολοκληρώθηκε μόνο η παραχώρηση τους στους δήμους χωρίς κανένα σχέδιο και καμία πρόβλεψη για χρηματοδότηση.
Οι μεγάλες εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά, Κόδρα και Καρατάσιου, χρειάζονται μεταξύ άλλων και αξιοποίηση και όχι μόνο κούφια λόγια και υποσχέσεις για ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις.
Η αξιοποίηση δεν σημαίνει ούτε καθολική τσιμεντοποίηση, ούτε μπαζώματα και ούτε άνευ όρων παράδοση αυτών των εκτάσεων σε ιδιώτες.
Σημαίνει ΣΔΙΤ που μπορούν να δώσουν την δυνατότητα στους δήμους να αποκομίσουν σημαντικότατα οφέλη από την εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επιμέρους ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
Δεν είναι δυνατό εκατοντάδες στρέμματα να μετατρέπονται μόνο σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ανάπτυξη δράσεων, που μπορούν να αυξήσουν και τα έσοδα των δήμων και να οδηγήσουν μεταξύ άλλων τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και στη μείωση των δημοτικών τελών.
Από που θα προκύψουν τα δυσθεώρητα κονδύλια που χρειάζονται για την συντήρηση και φύλαξη των στρατοπέδων, προκειμένου να μην μετατραπούν σε εστίες εγκληματικότητας;
Ποια ανάπτυξη ευαγγελίζονται ο κ. Φάμελλος και η κ. Νοτοπούλου; Μήπως αυτή που λέει “δώστε όλους τους ελεύθερους χώρους στο λαό για να κάνουν αναψυχή τα άνεργα παιδιά του;”.
Αναπτυξιακή «πυξίδα» χρειάζονται τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης και όχι διαδικασίες παραχώρησης.
Μόνη λύση, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και η με συμμετοχή πολιτείας και δήμων αξιοποίησή τους.
Χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και με απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης δεν μπορούν τα στρατόπεδα να γίνουν πόλοι ανάπτυξης.
Όσο για το ζήτημα του Μετρό, καλό θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθουν την έννοια του αποφθέγματος «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»…