ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. (Στην εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ»).

1
Ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθεί να δίνει μια συνεχή και εξαντλητική μάχη κατά της πανδημίας. Όπως όλες οι πανδημίες, έτσι και αυτή της Covid-19 κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ωστόσο, η εμφάνιση της νέας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του ιού δεν μας επιτρέπει ακόμα να ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε επιστρέψει στο σημείο μηδέν και αυτό το οφείλουμε στην επιστήμη και στα σημαντικά όπλα που μας προσέφερε που δεν είναι άλλα από τα εμβόλια και τα φάρμακα, τα οποία προσφάτως προστέθηκαν στη φαρέτρα μας.
Η χώρα μας, αρχικά αντιμετώπισε την πανδημία υποδειγματικά παίρνοντας σημαντικά μέτρα υγειονομικής προφύλαξης του πληθυσμού, παράλληλα με την εργασιακή εξασφάλιση των δικαιωμάτων του και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η συνολική στάση της Ελλάδας αποτέλεσε πρότυπο και παράδειγμα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα επόμενα κύματα της πανδημίας, ήταν αυτά που μας έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό, παραμένοντας ωστόσο στον σκληρό πυρήνα των δεικτών, στους θανάτους δηλαδή, καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τελευταίο και προτελευταίο κύμα όμως, οι αναλογίες άλλαξαν.
Τρεις είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό το γεγονός. Ο πρώτος και ο κυριότερος είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, παρά την εγκατάσταση του πρώτου ψηφιακού συστήματος εμβολιασμού στην Ευρώπη και ένα από τα πιο οργανωμένα προγράμματα στον κόσμο. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την κατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το ενισχύσει με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και την πρόσληψη 14.000 επικουρικών υγειονομικών, απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί επαρκές και σύγχρονο. Ο τρίτος είναι το μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 65 χρονών, λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και του μεσογειακού τρόπου ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι ο covid-19 είναι νόσος κυρίως των μεγάλων ηλικιών.
Ερχόμενος τώρα στην οικονομία, πιστεύω ότι εφόσον το πέμπτο κύμα θα είναι και το τελευταίο, η αύξηση των επενδύσεων ελληνικών και ξένων, θα δημιουργήσει πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Οι κινήσεις της κυβέρνησης με την πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για τις μεγάλες επενδύσεις και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι το 2022 θα είναι εξίσου καλό αναπτυξιακά. Ο επικείμενος νέος αναπτυξιακός νόμος που έρχεται σύντομα στη Βουλή καθώς και άλλα νομοσχέδια όπως αυτά για τους δασωμένους αγρούς και για τα καταπατημένα δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα θα αποδειχθούν σημαντικά, χωρίς καν να χρειάζεται να αναφερθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για τα επόμενα χρόνια θα προσθέτει συνεχώς ποσοστά στο ελληνικό ΑΕΠ.
Τέλος, μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε στο να επισπεύσουμε το τέλος της. Πώς; Με το τρίπτυχο εμβολιασμός, μέτρα προστασίας – όπως οι μάσκες – και φάρμακα κατά του κορονοϊού.