ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΡΑΤΥΡΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ » ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ » Πρόλογος από Στράτο Σιμόπουλο 09/11/2025

Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους με τόσο μεγάλη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία που να κατέχονται ταυτόχρονα από μεγάλο πάθος για το γενέθλιο τόπο τους.
Είναι, λοιπόν, σπάνιο φαινόμενο ο διαπρεπής καθηγητής Γιάννης Πήτας. Δεν αγαπάει απλά την Εράτυρα, αλλά δουλεύει συνέχεια ώστε να την αναπτύξει  και να πάψει να έχει την τύχη άλλων περιοχών της ελληνικής επαρχίας.
Τον γνώρισα ως έναν ειδικό σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και έχει το σεβασμό μου όχι μόνο για τις γνώσεις του, αλλά και για το ασίγαστο πάθος για τον τόπο του.
Για την τεχνητή νοημοσύνη που θα μας μιλήσει είμαι σίγουρος ότι θα εκλαϊκεύσει την έννοιά της, αναφερόμενος κυρίως σε αυτό που έρχεται. Παράλληλα περιμένω να μας μιλήσει και για τους φόβους, τους οποίους φέρνει, ακόμη και για τους μεταφυσικούς.
Στο τέλος, θεωρώ βέβαιο ότι θα μας ξεδιπλώσει και το όραμά του η Εράτυρα να αναδειχτεί ως ένα περιφερειακό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης.
Η περιφέρεια στην Ελλάδα και κυρίως η ΠΔΜ έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης με βάση τις νέες τεχνολογίες που έχουν δημιουργήσει και τη τεχνητή νοημοσύνη.
Ήδη η κυβέρνηση εγκαθιστά στην Κοζάνη ένα από τα περιφερειακά εργοστάσιά της. Τις τεχνητής νοημοσύνης εννοώ.
Επίσης όπως αναφέρθηκα στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Βοϊακής Εστίας θέματα όπως η υγιής γήρανση (νοητική και σωματική) βρίσκονται στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και το ποιο μπορεί να την εκμεταλλευτεί.
Για όλα τα παραπάνω η Εράτυρα έχει σπουδαίο τέκνο, τον Γιάννη Πήτα.

Με την επιμονή, την συνέπεια και την βοήθειά όλων μας είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.