ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ. (Παρέμβασή μου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων)

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα μιλήσω αποκλειστικά για τα άρθρα που αφορούν τα καταπατημένα κτήματα του δημοσίου. Πρόκειται για την επέκταση ή για διευκρινίσεις ενός νομοσχεδίου, το οποίο, η κυβέρνηση έφερε πριν ένα χρόνο, για το οποίο, μάλιστα, είχατε πολύ μεγάλη συμβολή και εσείς, κύριε Πρόεδρε.
Ένας νόμος που έδινε πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε πολλούς ανθρώπους ώστε να λύσουν διάφορα θέματα του παρελθόντος και βέβαια, δίνει τώρα μέσα από τις διευκρινίσεις του παρόντος νομοσχεδίου και τη δυνατότητα να υπάρχουν σημαντικές εισπράξεις για το δημόσιο και παράλληλα επεκτείνει και σε άλλους τομείς την εφαρμογή του περσινού νόμου.
Θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση για τα ακίνητα της κατηγορίας 5 που είναι μέσα σε οικόπεδα. Θα έλεγα μάλιστα καλύτερα, μέσα σε κτήματα, τα οποία, τώρα ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να μεταβιβαστούν, επειδή ζητείται στο τέλος αυτής της διαδικασίας και χαρτί από μηχανικό ενώ θα έχουν τη σφραγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος δε θα μπορεί να γίνει η οριστική μεταβίβαση.
Απλά, λέω είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε τα κτήματα τα λεγόμενα καταπατημένα που έχουν μέσα κτίσματα κατηγορίας 5 να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να μεταβιβαστούν. Έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πλαίσιο και με το παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε, αυτό είναι αδύνατο. Θεωρώ ότι οι λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι δύο. Ή αυτόματα να θεωρηθούν ότι πραγματικά είναι νόμιμα πολεοδομικά ή να μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς το χαρτί από τον μηχανικό και όταν αποφασίσει το δημόσιο να προχωρήσει με κάποιον τρόπο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με κατηγορία 5, οι ιδιοκτήτες αυτών των κτημάτων που θα τα αποκτήσουν με τη διαδικασία που διευκρινίζουμε τώρα να μπορέσουν να τα νομιμοποιήσουν.
Θεωρώ ότι είναι θέμα που θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το Υπουργείο και κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι έχετε χρόνο μέχρι αύριο πιθανώς να το λύσετε, γιατί χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τη διαδικασία στο τέλος ενώ θα την προχωρήσουν και θα είναι εντάξει από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν θα μπορέσουν να είναι εντάξει πολεοδομικά. Ευχαριστώ.