ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΕΙ. (Άρθρο μου στο Liberal.gr)

3
Τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να μπουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, με την ευθύνη φυσιολογικά να ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα και να μειωθούν οι δολοφονίες κυρίως γυναικών όπως και τα σεξιστικά εγκλήματα.
Σήμερα στα σχετικά τμήματα απασχολούνται αστυνομικοί γενικών καθηκόντων, οι οποίοι ενώ έχουν τα εφόδια για το προανακριτικό στάδιο, δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις ώστε να προσεγγίσουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει και προσωπικό ειδικών καθηκόντων και ο κρατικός μηχανισμός να διαχειρίζεται το θέμα με τη δέουσα ψυχοκοινωνική επικέντρωση, όχι αμιγώς νομική. Απαιτούνται ειδικότητες ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Έτσι το προσωπικό γενικών καθηκόντων θα αναλαμβάνει τη σύνταξη του απαραίτητου προανακριτικού υλικού, ενώ το προσωπικό ειδικών καθηκόντων θα
α. Διενεργεί επιστημονική πραγματογνωμοσύνη είτε αυτεπαγγέλτως είτε με αίτηση διαδίκου ή εισαγγελέα ώστε να γίνεται ακριβής διάγνωση.
β. Διενεργεί εκτίμηση της ψυχικής κατάστασης και αντιληπτικής ικανότητας του θύματος ακόμη και με κατάλληλα ψυχομετρικά εργαλεία.
γ. Προτείνει, αν του ζητηθεί, την επιστημονική του εκτίμηση στον εισαγγελέα.
Επίσης, ως προς τους χώρους των γραφείων που θα διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις προτείνεται να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να μην επιτρέπεται η απόσπαση προσοχής, η ψυχική διέγερση ή η δυσφορία του θύματος μιας και ως επί το πλείστον τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν θύματα σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης από τον δράστη. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν, μάλιστα, ότι σε χώρους που επικρατεί υψηλή ροή κόσμου δεν ευδοκιμεί η προανακριτική διαδικασία και η συλλογή του απαραίτητου υλικού για την ενημέρωση των δικαστικών αρχών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ο χώρος αυτός οφείλει να είναι καλά μονωμένος απέναντι στην ηχορύπανση. Να αποτελείται από ένα δωμάτιο διαχωρισμένο με ειδικό τοίχωμα από υαλοπίνακα σε μορφή καθρέφτη από την πλευρά που πραγματοποιείται η προανακριτική διαδικασία. Και επιπροσθέτως να υπάρχει υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα καταγράφει την διαδικασία και θα αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ως λειτουργικό και επιχειρησιακό πλάνο ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία και αποτελούν το λίκνο των ειδικών υπηρεσιών που αφορούν αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Με τις παραπάνω προτάσεις που είναι προϊόν συζήτησης με επιστήμονες έχοντας εμπειρία σε σχετικά θέματα, η πολιτεία θα έχει ένα μηχανισμό πρόβλεψης για την πιθανή μελλοντική εξέλιξη ενός επεισοδίου ενδοοικογενειακής βίας και θα μπορεί έτσι να επεμβαίνει και να αποτρέπει την κλιμάκωση του, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε φόνο.
Τέλος, επαναλαμβάνω την αρχική μου φράση στο άρθρο αυτό:
«Η ευθύνη ανήκει, φυσιολογικά, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Η ελληνική κοινωνία αναμένει αποτελέσματα.