ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Αθήνα, 20/12/2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο
Θέμα: «Στελέχωση και  λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη».
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο φαινόμενο στην ελληνική επικράτεια με τη διαχείρισή του να γίνεται από τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, η μελέτη του ιστορικού κάθε ενός περιστατικού αποδεικνύει μια κλιμάκωση της βίας, τόσο χρονικά όσο και σε ένταση, που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η πολιτεία είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να αντιδράσει.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο ΑΤ Λευκού Πύργου, κλήθηκε να αντιμετωπίσει 212 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε διάστημα τριών μηνών, από 9 Σεπτεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου.
Τον μεγάλο αυτό αριθμό υποθέσεων διαχειρίστηκαν μόλις 14 υπάλληλοι που υπηρετούν στο γραφείο, εκ των οποίων οι μισοί (7) έχουν ήδη αιτηθεί να αποχωρήσουν. Οι συνθήκες διενέργειας της προανάκρισης και της διαλεύκανσης των υποθέσεων είναι πολύ δύσκολες διότι πέραν των ανεπαρκών για τη συγκεκριμένη υπηρεσία κτιριακών υποδομών, υπάρχει έλλειψη σε περιπολικά καθώς το μοναδικό που διαθέτει το γραφείο, παρουσιάζει πολλές φθορές και λειτουργικά προβλήματα (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε:
α) να στελεχώσει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη με αστυνομικό δυναμικό και ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους κλπ)
β)   να το εξοπλίσει με υλικά μέσα και
γ) να διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο του ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ιδιαίτερης, προανακριτικής κυρίως, διαδικασίας.
Ο Ερωτών Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Στράτος Σιμόπουλος