Εστιάζοντας στον αναπτυξιακό τομέα του νομοσχεδίου, αναφέρω ότι το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» είναι μια απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί πόρους που λιμνάζουν.

Εστιάζοντας στον αναπτυξιακό τομέα του νομοσχεδίου, αναφέρω ότι το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» είναι μια απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί πόρους που λιμνάζουν. Έχω εμπειρία από την θητεία μου ως ΓΓ στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, έχω ιδία άποψη για τα προβλήματα στις υποδομές των νησιών.
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ασχολείται με τα έργα υποδομών στα νησιά και μπορούμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» το οποίο θα στηρίξει την χρηματοδότηση αυτών των υποδομών. Επιπλέον πρέπει να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στα νησιά μας η οποία δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη και να περιορίζεται στο επίπεδο του τουρισμού. Το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να αναφέρεται στα ευχολόγια των εκθέσεων ιδεών των περίφημων αναπτυξιακών συνεδρίων. Ας μην το κάνει γιατί είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα πυροτεχνήματα. Έφτασε στο σημείο ο πρώην υπουργός να μιλάει για την εκπαίδευση των ναυτικών όταν ο ίδιος φέρει ευθύνες καθώς δεν προχώρησε τις χορηγίες της ένωσης εφοπλιστών που αφορούσαν στην αναβάθμιση των κτιριακών συγκροτημάτων των ναυτικών σχολών της χώρας.
Επιμένω στην πρότασή μου, το έχω αναφέρει και στην αρμόδια επιτροπή, να δώσουμε τη δυνατότητα στους φρουρούς των εξωτερικών φυλακών να πηγαίνουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Είναι μια παροχή που ήδη απολαμβάνουμε και εμείς οι βουλευτές αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι σε δομές του κράτους. Ξέρω ότι η κυβέρνηση έχει τέτοιες ευαισθησίες και θα ήμουν ευτυχής εάν περνούσε μια νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 38.
Τοποθέτησή μου στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή»