Η ανάπτυξη θέλει και «σταυροβελονιές» (Άρθρο στο Liberal.gr, 28-08-2019)

Πολλές φορές περνούν σε δεύτερο πλάνο οι κυβερνητικές ενέργειες σε επίπεδο μικροοικονομίας.
Φυσιολογικό φαίνεται από μια πρώτη ματιά διότι πάντα έχουν προτεραιότητα θέματα, όπως είναι η πρόσφατη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η μείωση της φορολογίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η κατάργηση του ασύλου και η εμπέδωση ενός αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Εξίσου, όμως, σημαντικές είναι ορισμένες προσπάθειες που αφορούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες και έρχονται να συμπληρώσουν απολύτως θετικά τις μεγάλες παρεμβάσεις.
Θα αναφέρω δύο παραδείγματα τα οποία αφορούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται:
Α) Για την επικείμενη επανασύνδεση των βυρσοδεψείων της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και
Β) Την αδειοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης με παράλληλη λύση του προβλήματος των ενδοκοινοτικών συναλλαγών μέσω ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών ενημέρωσης.
Οι παραπάνω δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν στη λεγόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους.
Τέτοιες δράσεις-λύσεις προβλημάτων συνθέτουν μαζί με τις μεγάλες παρεμβάσεις τον συνολικό καμβά της ανάπτυξης ως σταυροβελονιές.
Ευτυχώς, οι πρώτες ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι και σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί δυναμικά.