«Η Δημοκρατία έκανε βήματα πίσω με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» (Συνέντευξη στο Βήμα Press.gr , 04-03-2019)

-Κύριε Σιμόπουλε, ξεκινώ με τη δράση σας: «Συζητάμε στις γειτονιές, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα». Μπορείτε να περιγράψετε περί τίνος πρόκειται;
Η Νέα Δημοκρατία ασχολείται με το μέλλον και εστιάζει σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, ασχολείται με την παραπολιτική και συνεχώς θέτει διχαστικά διλήμματα στους πολίτες. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχω και εγώ με τη δράση που προαναφέρετε. Τέτοια θέματα παρουσιάζω και βέβαια μέσα από τις συζητήσεις τα μεταφέρω και αρμοδίως.
Θα μπορέσει το κόμμα σας, εάν έρθει πρώτο στις εκλογές, να καταφέρει να βελτιώσει την οικονομία, από την μία μειώνοντας τη φορολογία και από την άλλη χωρίς να πειράξει τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συντάξεις; Το ρωτάω γιατί πολύς κόσμος δεν έχει πειστεί ότι αυτό είναι ρεαλιστικό.
Φυσικά και γίνεται με ένα συνδυασμό δράσεων. Ο ένας είναι η μείωση της φορολογίας και η φιλοεπενδυτική πολιτική που θα οδηγήσει την ανάπτυξη στα επίπεδα του 4%. Παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου πλεονάσματος από το 3,5% θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Φυσικά θα εξορθολογισθούν οι δαπάνες του δημοσίου με παύση δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν χρειάζονται, αλλά και χρησιμοποίηση ιδιωτών. Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί σε υπηρεσίες που σήμερα έχουν ανάγκη από πρόσθετο προσωπικό. Δεν απαιτούνται απολύσεις.
Τι σχέδιο έχει η Νέα Δημοκρατία για την επιχειρηματικότητα; Υπάρχει κάποιο πλάνο για ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, ειδικά τώρα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στηρίζει μόνο τις υπηρεσίες και τις τράπεζες, αλλά και την βιομηχανική βάση της οικονομίας;
Το σχέδιο μας βασίζεται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. π.χ. με την άρση του καμποτάζ, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τις παραχωρήσεις (αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λ.π) αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής. Όσον αφορά στη βιομηχανία μια πραγματική βιομηχανική πολιτική απαιτεί συνδυασμό πολλών μικρών και μεγάλων δράσεων με σχέδιο. Το έχουμε αυτό το σχέδιο.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορείται πως δεν έκανε ότι θα ήταν δυνατόν για να αποτρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ισχύει;
Αντίθετα, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, πάντα μέσα στα συνταγματικά πλαίσια. Μας κατηγορούν γιατί δεν παραιτήθηκαν οι βουλευτές μας. Ξέρετε νομίζω ότι θα είχαν προκληθεί επαναληπτικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή μας. Ακόμη ισχυρίσθηκαν ότι έπρεπε να πιέσουμε, ώστε να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τότε όμως θα τον αντικαθιστούσε ο πρόεδρος της Βουλής ο κ. Βούτσης. Μόνο όπλο που υπάρχει σήμερα είναι το βέτο στην ενταξιακή πορεία του γειτονικού κράτους. Είναι το μόνο όπλο πίεσης.
-Οι συνεχείς άδειες σε καταδικασμένους για τρομοκρατία καθώς και η δράση του “Ρουβίκωνα”, φαίνεται, να δυσαρεστούν πολλούς πολίτες. Ποια η γνώμη σας επ’ αυτού;
Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταργηθούν οι νόμοι Παρασκευόπουλου και Κοντονή για τις πρόωρες αποφυλακίσεις. Ακόμη δεν θα υπάρχουν άβατα, ενώ ο νόμος θα εφαρμοσθεί προς πάσα κατεύθυνση. Ακόμη και προς τον “Ρουβίκωνα”.
-Πως αποτιμάτε το έργο της κυβέρνησης ως τώρα και πως θα χαρακτηρίζατε την νέα, μετα-ΑΝΕΛ σύνθεσή της;
Μπορώ να γράψω βιβλίο σχετικά με την αποτίμηση αυτού του έργου. Υποσχέθηκαν στους πάντες τα πάντα και τελικά υπερφορολόγησαν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε γκρεμίζοντας, κυρίως, τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, έφεραν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και προχώρησαν σε ενέργειες θεσμικής εκτροπής. Η Δημοκρατία μας έκανε βήματα πίσω με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πρόκειται για ανθρώπους ιδεοληπτικούς και αντιπαραγωγικούς.
Φυσικά, με την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ δεν άλλαξε απολύτως τίποτε, ενώ δέχεται πλήγματα η δημοκρατία με τους περιπλανώμενους βουλευτές.
-Τον Δεκέμβριο ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για τα «εγκαίνια» του σταθμού του μετρό στο Συντριβάνι. Τι ακριβώς συμβαίνει με το μετρό;
Βρήκαν όλα τα προβλήματα του Μετρό λυμένα. Έπρεπε να διαχειριστούν απλώς το θέμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Εκεί τα έκαναν “μπάχαλο” σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Τελικά, θα δείτε πως θα δικαιωθώ και ο σταθμός Βενιζέλου είτε δεν θα γίνει είτε θα απαιτήσει πολλά χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια. Τελικά το ’22 μπορεί να παραδοθεί ένα κολοβό μετρό.
-Τον Μάιο θα έχουμε ευρωεκλογές με, όπως όλα δείχνουν, πρώτο το κεντροδεξιό, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι και η Νέα Δημοκρατία. Η πρωτιά αυτή θα φέρει, ενδεχομένως, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Με αυτές τις εξελίξεις, θα αυξηθεί η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος πρωθυπουργός αντίστοιχα. Η επιρροή μας ήταν και παραμένει σε υψηλό επίπεδο, κάτι που οφείλεται στο σταθερό Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της παράταξή μας.
Η παρουσία του κ. Βέμπερ στη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσει μια φυσιολογική και παράλληλα ευχάριστη εξέλιξη σε μια Ευρώπη, της οποίας το μεταναστευτικό εξελίχθηκε σε κύριο πρόβλημα.