Η ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. (Άρθρο στο Liberal, στις 18-12-2021)

Η χθεσινή έκρηξη στη Βουλή του Παναγιώτη Κουρουμπλή πιστεύω ότι θα αποτελέσει την αρχή και νέων παρόμοιων αντιδράσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη όποιοι συμμετέχουμε στα τηλεοπτικά πάνελ το αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες μέρες.
Μπορεί ο πρώην υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου να το τερμάτισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, με τη φράση «Έχετε δολοφονήσει ανθρώπους», αναφερόμενος στις απώλειες από την πανδημία, αλλά και ορισμένα, κατά τα άλλα, ευπρεπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ανεβάζουν πολύ τους τόνους.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γνωρίζουν ότι η εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει τους συσχετισμούς στο χώρο της κεντροαριστεράς και σπρώχνει το ΣΥΡΙΖΑ αριστερότερα, πιο κοντά στη «ψυχή» του. Έτσι, κυρίως οι βουλευτές, γνωρίζουν ότι θα απευθύνονται πλέον σε σκληρούς αντιδεξιούς, σε ανθρώπους που μετά 80 χρόνια έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες του εμφυλίου, σε κοινά τα οποία εύκολα παρασύρονται από τις σειρήνες του λαϊκισμού, από ακραίους κρατιστές ή ακραίους κατ’ επάγγελμα περιβαλλοντολόγους. Θα διαγωνίζονται, λοιπόν, κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσουν τη ψήφο αυτών των ψηφοφόρων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με υψηλούς τόνους και μανιχαιστικό λόγο.
Δυστυχώς για αυτούς, αλλά ευτυχώς για το πολιτικό σύστημα η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα αυτοτροφοδοτείται συνεχώς και έτσι συνεχώς θα συρρικνώνεται και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα «κλείνεται στο καβούκι του» και θα απομακρύνει πολλούς κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ τα περί σοσιαλδημοκρατίας θα πάνε περίπατο.
Κάθε προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αντιστρέψει την κατάσταση, όπως ήταν η άμεση διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή πιστεύω ότι θα αποδειχθεί μάταια.
Ο αγώνας επιβίωσης των βουλευτών και των στελεχών του θα καπελώνει κάθε προσπάθεια ανάταξης των δυνάμεων του κόμματός του.