Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΡΟΥΣΑ (Άρθρο στο liberal.gr, στις 31-3-21)

0
Με έκπληξη πληροφορήθηκα το αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Παιδείας να πληροφορηθεί το είδος των αδιάθετων εμβολίων που προορίζονται για τον εμβολιασμό των μελών της. Ταυτόχρονα ζήτησε και παράταση λίγων ημερών για τις αιτήσεις εμβολιασμού των δασκάλων.
Δεν έχω υπόψη μου άλλη επαγγελματική ομάδα που να έχει προχωρήσει σε ανάλογο αίτημα. Μόνο η Διδασκαλική Ομοσπονδία φαίνεται να διεκδικεί το προνόμιο, διαχωρίζοντας τη θέση της από τους υπόλοιπους πολίτες, επιλογής του είδους του εμβολίου.
Πρόκειται για πραγματική αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητος κάποιου εμβολίου, για φόβο τυχόν παρενεργειών ή για στείρα συντεχνιακή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση;
Τους πολίτες, προφανώς, δεν ενδιαφέρει η απάντηση στο ερώτημα. Εμβολιασμένους πολίτες θέλουν τους εκπαιδευτικούς ώστε τα παιδιά τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένα.
Είναι δυνατόν, όμως, το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων να συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο; Να αμφισβητούν απροκάλυπτα επιστημονικές αποφάσεις και ουσιαστικά να «βγάζουν τη γλώσσα» στους υπόλοιπους πολίτες;
Αν, βέβαια, στόχος τους είναι το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η Υπουργός, είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος αντίδρασης; Μπορεί να διαφωνούν με τον ηλεκτρονικό τρόπο εκλογής των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια ή την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ή σε τελική ανάλυση να μην έχουν βρει σημείο επαφής με το Υπουργείο, αλλά είναι αυτή η αρμόζουσα συμπεριφορά για κοινωνικούς λειτουργούς μέσα στην πανδημία;
Δε μπορώ να φαντασθώ κανένα λογικό άνθρωπο που θα απαντήσει καταφατικά στα παραπάνω ερωτήματα.
Δεν θα απαντήσει διότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει τα θέματα με βάση την κανονικότητα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα με την πανδημία και ορισμένα λάθη που φυσιολογικά κάνει, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Εκπροσωπεί τη λογική και την κανονικότητα, ενώ ορισμένες συντεχνίες, υποστηριζόμενες και από την αντιπολίτευση, το μη λογικό και την μη κανονικότητα.
Να τονίσω, τέλος, ότι οι βουλευτές δεν εμβολιάσθηκαν κατά προτεραιότητα ούτε επέλεξαν το είδος του εμβολίου. Προσωπικά την Παρασκευή εμβολιάσθηκα με AstraZeneca και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.