ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ) (Στο liberal.gr , Στις 19-7-2023)

0
Διαβάζω τις τελευταίες μέρες τα σχόλια γνωστών δημοσιογράφων, που κάθε άλλο παρά βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, για τα θέματα της έφιππης αστυνομίας, της πανεπιστημιακής, αλλά και της όχι μόνο κατ’ έγκλιση δίωξης των τραπεζικών στελεχών για απιστία.
Είναι αρκετές φορές επικριτικά ,χωρίς να παίρνουν υπόψη και μια άλλη πλευρά της υπόθεσης. Αναφέρομαι στην καλή λειτουργία αυτού που ονομάζουμε επιτελικό κράτος.
Το λεγόμενο επιτελικό κράτος ενήργησε στις παραπάνω περιπτώσεις, άμεσα, δίνοντας την ενδεδειγμένη λύση.
Ας δούμε τώρα την ουσία, αρχίζοντας από το θέμα των τραπεζών.
Ναι, καλώς τα τραπεζικά στελέχη δεν διώκονται με μια απλή μήνυση. Οι τράπεζες είναι, μετά την ανακεφαλοποίηση του 2015, σε ξένα χέρια εκτός ενός μειοψηφικού ποσοστού που έχει σε κάποιες από αυτές το ΤΧΣ και τα στελέχη τους δίνουν αναφορά μόνο στους μετόχους και τα διοικητικά συμβούλια. Μπορούν, δηλαδή ,να υπογράφουν συμβάσεις σύμφωνα με την κατά περίπτωση κρίση τους. Επίσης, όποτε στο παρελθόν έχουν παραπεμφθεί σε δίκες σύμφωνα με το παλαιότερο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αθωώθηκαν και έμεινε στο τέλος μόνο η ταλαιπωρία τους, αλλά και η «ταλαιπωρία» όλου του δικαστικού συστήματος.
Υπάρχει, όμως, θέμα αλλά βρίσκεται αλλού.
Βρίσκεται στην επιθετικότητα των funds και των servicers που συχνά καταπατούν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας και δημιουργούν την αίσθηση στο μέσο πολίτη ότι αδικείται κατάφωρα.
Εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση ,ενισχύοντας παράλληλα το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και βελτιώνοντας προς όφελος των πολιτών, τον ήδη με πολλά θετικά στοιχεία ,υφιστάμενο πτωχευτικό νόμο. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών δημιουργούν αισιοδοξία ότι κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Όσον αφορά στην έφιππη αστυνομία είναι θέμα ήσσονος σημασίας για να το σχολιάσω, ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόσο η συνολική θέση της κυβέρνησης όσο και του αρμόδιου υπουργού είναι σαφής. Δεν καταργείται, δεν βγαίνουν στο δρόμο όλα τα εκπαιδευμένα στελέχη της, αλλά θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της.
Με την κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία να έχει εξαλείψει τις περισσότερες εστίες ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια μέσω της ΕΛ.ΑΣ., λογικό είναι στη διανυόμενη τετραετία να επιθυμεί να τους χρησιμοποιήσει επικουρικά.
Σε όσους, μάλιστα, στηρίζουν τη κυβέρνηση, αλλά αντιτίθενται στην καθιέρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναφέρω ένα απλό περιστατικό στο οποίο ήμουν παρών. Συγκεκριμένα, σε μεγάλη εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., πριν λίγα χρόνια, «μπούκαραν» αντιεξουσιαστές και έριξαν δοχεία με σκουπίδια στην σκηνή με αποτέλεσμα να τη ματαιώσουν. Θα είχε αποτραπεί το επεισόδιο, αν υπήρχε στην εκδήλωση η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ούτε θα ήταν λύση η περιφρούρηση της εκδήλωσης από την ΕΛ.ΑΣ ή από το περίφημο κατά Γαβρόγλου «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα». Ανάλογα φαινόμενα δεν είναι σπάνια στο ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ, ενώ επιτέλους οι πρυτανικές αρχές πρέπει στα πανεπιστήμια αυτά να επιβάλλουν τουρνικέ και κάρτα εισόδου.
Από την, έως σήμερα, έκβαση των παραπάνω θεμάτων γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι σωστά λειτουργεί το επιτελικό κράτος. Συντονιστικά, επεμβατικά όπου χρειάζεται, χαράσσοντας παράλληλα τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
Τέλος, ως ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που φανερώνει τα γρήγορα αντανακλαστικά του επιτελικού κράτους αποτελεί η άμεση εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού ,λίγη ώρα αφού το ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας .Την άλλη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.
Παρακολουθώντας, λοιπόν, από κοντά την συνολική κυβερνητική δραστηριότητα θα έλεγα: «Μην πυροβολείτε τους πιανίστες (υπουργούς)». Καλά αρμενίζουμε.