Να γίνει ανάπλαση στο Παλατάκι , όπως στο Τατόι (Δημοσίευμα στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», 31-07-2019

0

Την ανάπλαση του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά μέσω της ένταξης του στην δράση ανάπλασης του Πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου, προτείνει με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Στράτος Σιμόπουλος.

Πρόκειται όπως αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος για ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο μαζί με τον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο του στην κυριολεξία ρημάζουν. Μάλιστα, επισυνάπτει και σχετικές φωτογραφίες στην επιστολή του προς την κ. Μενδώνη.

Μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Σιμόπουλος αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει με το Παλατάκι είναι κάτι αντίστοιχο με το Τατόι. «Είναι σε τραγική κατάσταση, πλήρως εγκαταλελειμμένο», όπως λέει. Σημειώνεται ότι σήμερα χρησιμοποιείται περιστασιακά από το δήμο Καλαμαριάς για 4-5 εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού μόνο ο αύλειος χώρος του Κυβερνείου. «Θεωρώ ότι μπορεί να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση του Τατοΐου με τους ίδιους όρους, να αποτελέσει ένα ενιαίο σχέδιο για να «τρέξει» γρήγορα», σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος.

Όσο για τις χρήσεις που μπορεί να έχει, εάν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα μουσείο όπου να λειτουργεί και  κάποιο εστιατόριο και καφέ και παράλληλα να χρησιμοποιείται και ως συναυλιακός χώρος. Το κρίσιμο, όπως σημειώνει, είναι να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς ως επισκέψιμος χώρος.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς ανακαινισμένο, επισκέψιμο και με εξασφαλισμένους τους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του», όπως αναφέρει και στην επιστολή του προς την κ. Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι το Παλατάκι είναι κτισμένο στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά. Πρόκειται για ένα επιβλητικό, διώροφο κτίριο με μοναδική θέα, εμβαδού περίπου 1.500 τμ με υπόγειο. Βρίσκεται σε έκταση 15 στρεμμάτων και διαθέτει ένα εκκλησάκι, ελικοδρόμιο και μια μικρή μαρίνα. Χτίστηκε την περίοδο 1955-1960 με προορισμό να γίνει το θερινό ανάκτορο του βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτόν μόνο μια νύχτα. Χρησιμοποιήθηκε, κυρίως ως κατοικία του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης αλλά και ως χώρος φιλοξενίας υψηλών πολιτικών προσώπων.