ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΛΩΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ( Στο Liberal.gr , 4-12-2023)

0
Να θεσπιστεί η έννοια του ευάλωτου επαγγελματία-επιχείρησης με κόκκινα δάνεια
Η πώληση των κόκκινων δανείων στα funds είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση το 2016 του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, βουλευτού της ΝΔ, στον τότε υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη για την πώληση σε funds των κόκκινων δανείων, αυτός απάντησε ότι ήταν προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου.Του αχρείαστου, σημειώνω.
Η πώληση των κόκκινων δανείων είχε, μάλιστα, γίνει τότε χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Επίσης, είχαν ληφθεί μέτρα για το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης(servicers) χωρίς μετοχικούς περιορισμούς.Απλώς έπρεπε να μην έχουν οι servicers έδρα σε φορολογικούς παραδείσους και να διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα. Η έλλειψη, όμως, άλλων αναγκαίων μέτρων είχε ως αποτέλεσμα servicers, τράπεζες και funds να έχουν σε έναν βαθμό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Γιάννης λοιπόν κερνάει και Γιάννης πίνει. Στόχος των servicers, των funds δηλαδή, είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη ρευστοποίηση των δανείων και όχι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.
Ο πρωταρχικός σκοπός, λοιπόν, τον οποίο καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η παρεπόμενη υποχρεωτικότητα της αποδοχής του από τους servicers. Αυτό επιτυγχάνεται, ως ένα βαθμό, με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίσθηκε, κυρίως όμως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θετικές είναι οι ρυθμίσεις του για τη διαφάνεια της λειτουργίας των servicers.
Προτείνω για να αυξηθεί η περίμετρος της υποχρεωτικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς όφελος  των δανειοληπτών να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για την έννοια του ευάλωτου, μόνο όμως για τα κόκκινα δάνεια και όχι για τα επιδόματα.
Τέλος, προτείνω τη θέσπιση της έννοιας του ευάλωτου επαγγελματία – επιχείρησης ώστε και για όσους/όσες ανήκουν στην ομάδα αυτή να ισχύσει η υποχρεωτικότητα αποδοχής του αποτελέσματος του εξωδικαστικού από τους servicers.
Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν επαγγελματίες – επιχειρήσεις με τζίρο έως ένα ύψος που έχουν κόκκινα δάνεια, με ρυθμισμένες  οφειλές σε δημόσιο και χωρίς οφειλές στο προσωπικό. Η βιωσιμότητά τους θα προκύπτει από δείκτες καθορισμένους από το υπουργείο οικονομικών.
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.