Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ ( ΣΤΟ ΤΗΕ PRESIDENT, ΣΤΙΣ 23-5-2022)

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ
*Στράτου Σιμόπουλου
Είναι γεγονός ότι όπως έχει πει και ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτερράν «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων».
Ερωτώ, λοιπόν, αν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και κυρίως μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχειρίστηκε με επάρκεια τους συμβολισμούς;
Προφανώς ναι, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τη λέξη επάρκεια θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Σκέφτομαι το στιγμιότυπο νε έναν Έλληνα πρωθυπουργό στο βήμα και από πίσω την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι όρθιες να χειροκροτούν.
Φέρνω στο νου μου τα στιγμιότυπα από την ώρα της αποχώρησης και τα μέλη του σώματος να ζητούν selfie και αυτόγραφα.
Μόνο, λοιπόν, τα παραπάνω στιγμιότυπα που κάνουν το γύρω του κόσμου είναι προφανές ότι έχουμε μια απόλυτα πετυχημένη επίσκεψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τον αέρα ενός κοσμοπολίτη Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει να κινείται με άνεση στα υψηλά σαλόνια της παγκόσμιας πολιτικής, χωρίς κόμπλεξ και άγχος και ταυτόχρονα να προωθεί τις ελληνικές θέσεις χωρίς μεμψιμοιρίες και θεατρινισμούς.
Τα αποτελέσματα, φυσικά, θα φανούν στην πορεία, αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι  «η Ελλάδα πλέον επιστρέφει».
Αφήνω ασχολίαστη την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κρατώ ως θετική εξέλιξη ότι τουλάχιστον δεν χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε έκανε και στην κύρωση της Ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας.
Θυμίζω απλώς τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο Τραμπ και τη συζήτηση ου με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον.
Σίγουρα σε επίπεδο συμβολισμών δεν πετύχαμε τότε κάτι σπουδαία, ούτε φυσικά σε επίπεδο ουσίας.
Εν πάση περιπτώσει αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα είναι, πλέον, μία σύγχρονη χώρα, πυλώνας σταθερότητας στην ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, με ξεκάθαρο γεωπολιτικό προσανατολισμό και με θέσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
Ταυτόχρονα είναι ικανή να διαχειρίζεται προς όφελος της και τους συμβολισμούς σε διεθνές επίπεδο.
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr