Ο Συριζα χωρίς να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης φάσκει και αντιφάσκει (Στο parataxi.gr, στις 26-02-2021)

– Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;
Προφανώς ναι. Το έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Λειτουργεί με μέθοδο και προγραμματισμό ανάλογη με τους managers των πολυεθνικών. Λύνει προβλήματα, ανοίγει δρόμους με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει διαχειρισθεί τρεις μεγάλες κρίσεις. Την πρώτη στον Έβρο, τη δεύτερη με τον κορονοϊό και την υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα χρησιμοποιεί μια φιλελεύθερη ατζέντα στην οικονομία, αναγκαία να μπει η χώρα σε φάση ταχείας ανάπτυξης. Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου ότι με την πρωθυπουργία του η χώρα επανέρχεται σε μια πολυπόθητη κανονικότητα, την οποία είχε χάσει για πολλά χρόνια. Επίσης οι διεθνείς του επαφές αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο ηγέτη που βρίσκει εύκολα ακροατές στο εξωτερικό.
– Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ότι τα εμπιστεύεται τι έχετε να πείτε για αυτό;
Προσωπικά έχω εκπλαγεί από το επίπεδο της κοινοβουλευτικής μας ομάδος. Κυρίως των νέων συναδέλφων. Διαθέτουν επιστημονική επάρκεια ανάλογα με το επάγγελμά τους και σημαντική πολιτική επάρκεια. Πιστεύω ότι όχι μόνο κυβερνητικά, αλλά και κοινοβουλευτικά πρέπει να αξιοποιηθούν. Πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, χωρίς να επικρέμεται από πάνω τους ο φόβος ότι ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Να βελτιώσουν την κυβερνητική λειτουργία επιθυμούν. Ιμάντες είναι, όπως και οι παλαιότεροι συνάδελφοι, της κοινωνίας με την πολιτική εξουσία. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή, θα έλεγα να ρίξουν πολύ βάρος στα θεσμικά ζητήματα της κοινωνίας.
– Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊο;
Σε γενικές γραμμές ναι, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζαμε έναν παρόμοιο ιό. Είναι λογικό να προσαρμόζει η κυβέρνηση τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ακόμη και για το άνοιγμα του τουρισμού θεωρώ ότι ενήργησε σωστά. Ως παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, στην οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Στην Θεσσαλονίκη δεν άνοιξε ο τουρισμός; Επίσης ο χάρτης του CDC αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες.
– Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;
Παντού. Ασκεί πολιτική με προοδευτικό πρόσημο, ανταποκρινόμενη στις επιταγές των καιρών. Τα περισσότερα νομοσχέδια που ψηφίσαμε έχουν αυτήν την κατεύθυνση. Σε επίπεδο προσώπων μάλιστα, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτική. Χρησιμοποιεί τους κατάλληλους ανθρώπους με τα απαραίτητα προσόντα στις κατάλληλες θέσεις. Επίσης στις διεθνείς της επαφές έχει τον αέρα ενός παίκτη που γνωρίζει από το διεθνές περιβάλλον και όχι ενός φτωχού συγγενή.
– Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;
Προφανώς και όχι. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την κατάσταση της στιγμής. Συνηθίζω να λέω ότι στην πολιτική ότι δε φέρνει η ώρα τα φέρνει ο χρόνος και αντίθετα. Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του ’15 η αποδοχή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν 45%.
– Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας;
Ελλείψει οποιουδήποτε αντιπολιτευτικού αφηγήματος ασχολείται με τα μικρά. Εστιάζεται σε μια ποδηλατάδα, σε ένα μαϊμού συζυγικό ταξίδι στην Αίγυπτο, σε ένα γεύμα στην Ικαρία, σε έναν καφέ στο Κολωνάκι και μια φωτογραφία με άνθρωπο που κατηγορείται για βιασμό, όπως και στις συνθήκες κράτησης του Κουφοντίνα στη φυλακή.
Παράλληλα χωρίς να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης φάσκει και αντιφάσκει. Όταν τα καταστήματα είναι ανοικτά, προτείνει να κλείσουν, όταν είναι κλειστά αναρωτιέται γιατί δεν ανοίγουν, ενώ ακόμη και για τα εμβόλια που προχωρούν καλά ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας.
– Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;
Ναι, κυρίως εκ μέρους των νεότερων γενεών. Οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να εμβολιασθούμε. Είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στον ιό. Οι νέοι όμως που κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί πρέπει να το κάνουν ως προσφορά στους γονείς και στους παππούδες.
– Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;
Συζητώ συνεχώς με την αγορά, άλλωστε από εκεί προέρχομαι. Η κυβέρνηση πήρε, παίρνει και θα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Δε χρειάζεται να τα απαριθμήσω. Σε συνδυασμό με τις ελευθερίες που θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις αυξάνει συνεχώς. Ήδη έρχεται το μέτρο επιδότησης, αναδρομικά μάλιστα, των παγίων δαπανών και το πρόγραμμα Γέφυρα για επιχειρήσεις. Τα μέτρα μπορεί να λαμβάνονται ακόμη και έως το 2022. Πιστεύω ότι και η συζήτηση για ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους που έχει ανοίξει δειλά – δειλά στην Ε.Ε. θα πάρει σε λίγο καιρό διαστάσεις.
– Ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;
Ναι προφανώς, ακόμη και οι μεγαλύτερες ηλικίες με τη βοήθεια παιδιών και εγγονιών. Να λάβουμε υπόψη ότι όλες οι εφαρμογές είναι εξαιρετικά απλές.
– Εκτός από τον κορονοϊο τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας;
Η κυβέρνηση αποκρούει την τουρκική επιθετικότητα, προκλητικότητα και διεκδικητικότητα σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οι συμμαχίες τις οποίες η χώρα μας έχει συνάψει είναι εξαιρετικά σημαντικές με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα με τον καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία, με την τελευταία μέσω της Χάγης, μας δυναμώνουν πολιτικά και διαπραγματευτικά. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια αδράνειας προχωρούμε στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ επαναλειτουργεί με αναπτυξιακές προοπτικές η πολεμική μας βιομηχανία. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από την Τουρκία. Είμαστε πανέτοιμοι. Είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής περαιτέρω εμπλοκών.
– Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;
Χαλαρή. Η Ε.Ε. δυστυχώς σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έχει ενιαία φωνή, όχι μόνο για την Ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο. Επίσης είναι ένα εξαιρετικά δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός.
– Είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;
Ναι φυσικά. Τα πρώτα δείγματα ήρθαν πριν την πανδημία στους σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας με κύριο αυτόν των επενδύσεων. Ταυτόχρονα το ψηφιακό κράτος αυξάνει συνεχώς τις λειτουργίες του με μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητα. Η σταδιακή και αθόρυβη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου θα παίξει το ρόλο της. Η έλευση επίσης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών σε όλους τους κλάδους θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Να περάσει η πανδημία και σε λίγο καρό θα είναι διαφορετική η χώρα και περισσότερο ώριμοι σε γενικές γραμμές οι πολίτες της.
– Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;
Η δια ζώσης επαφή με τους φίλους, γνωστούς, ψηφοφόρους. Είμαι άνθρωπος της παρέας σε μεγάλο βαθμό. Δεν κυκλοφορώ για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι τρόπος ζωής για μένα. Επίσης μου έλειψαν και οι συνεδριάσεις της Βουλής με όλους τους βουλευτές να είναι παρόντες και τους πολιτικούς αρχηγούς να αντιπαρατίθενται.
– Τι έχετε να πείτε για όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;
Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Συμβουλές καλό είναι να δίνουν οι ειδικοί ή όσοι έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Πρέπει να γίνει αλλαγή του ποινικού κώδικα και κυρίως να παραταθεί ο χρόνος της παραγραφής. Απ’ ότι έχω μάθει σε άλλες χώρες υπάρχει μεγάλη περίοδος παραγραφής, ώστε τα θύματα να έχουν το δικαίωμα μετά από χρόνια, όταν αισθανθούν έτοιμα, να καταγγείλουν την περίπτωσή τους. Τέλος, καλό είναι να κρατάμε και κάποιες αποστάσεις, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι βολές στρέφονται πιθανώς και κατά δικαίων.
– Ποιά είναι τα τρία ζητήματα προς επίλυση που θα θέτατε σαν προτεραιότητα για την περιφέρεια σας;
Πρώτο θεωρώ τη μεγάλη διαφορά σε υποδομές μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έργα όπως είναι η Δυτική επέκταση του Μετρό, η ανάπλαση του δυτικού παραλιακού μετώπου και η αξιοποίηση των στρατοπέδων αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.
Δεύτερο αποτελεί η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό και η ανάπλαση της ΔΕΘ.
Ως τρίτο θεωρώ την ανάπλαση του Βασιλικού Ανακτόρου (παλατάκι) στην Κρήνη σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Στρατοπέδου Κόδρα.
– Ποια είναι η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή που είχατε μέχρι σήμερα;
Αν εννοείτε στην πολιτική προφανώς η εκλογή μου το καλοκαίρι του ’19 ήταν η πιο ευτυχισμένη. Τη συνδυάζω με την έναρξη λειτουργίας των κόμβων στην Δυτική Περιφερειακή, ένα έργο που έχει και τη δική μου σφραγίδα. Δύσκολη στιγμή ήταν η απώλεια της εξουσίας από την κυβέρνηση Σαμαρά και ταυτόχρονα η μη εκλογή μου.
– Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Να έχω μια γεμάτη και ταυτόχρονα ήρεμη ζωή από εδώ και στο εξής. Δεν είναι καθόλου εύκολος ο συνδυασμός. Θα ήθελα να απολαύσω τη βουλευτική θητεία και ταυτόχρονα με παρεμβάσεις να αφήσω και το δικό μου αποτύπωμα στην Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα να έχω οικογενειακή ευτυχία και να είμαι σε θέση όταν το ταξίδι στην πολιτική σταματήσει να επιστρέψω και στην επαγγελματική μου ζωή.