ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ. (Άρθρο μου, στο myportal.gr)

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεκάδες χιλιάδες υψηλά καταρτισμένοι νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να βρουν εργασία στο εξωτερικό.  Το λεγόμενο brain drain αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία, καθώς το παραγωγικότερο τμήμα αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Το χαμηλό επίπεδο των οικονομικών απολαβών των εργαζομένων όπως και οι μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα μας συντέλεσαν επίσης στο να αναζητήσουν οι νέοι εργασία εκτός των συνόρων.
Η Νέα Δημοκρατία από το 2019, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, πήρε μια σειρά μέτρων που απευθύνονται πρωτίστως στους νέους.
Τα προγράμματα  «Σπίτι μου» βάσει του οποίου δίνονται στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλούς τόκους ή ακόμη και άτοκα σε νέους ηλικίας 25-39 ετών και  «Κάλυψη» βάσει του οποίου το δημόσιο θα καταβάλει το σύνολο του ενοικίου για τη στέγαση ευάλωτων νέων είναι σημαντικά, καθώς καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες τους με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία ελέγχονται πλέον τα ωράρια εργασίας και μειώνεται ο κίνδυνος μη υπολογισμού της υπερωρίας ή της υπερεργασίας τους, αλλά και το «Πρώτο Ένσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει, βέβαια, και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπρόσθετα, με τον νόμο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» εισάγεται ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση με συνέπεια να δοθούν μεγαλύτερες συντάξεις στη νέα γενιά.
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως μετονομάστηκε ο πρώην ΟΑΕΔ, φροντίζει οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ μέσω συμπράξεων με μεγάλες εταιρίες παρέχει επαγγελματική κατάρτιση. Στην επαγγελματική κατάρτιση χιλιάδων εργαζομένων στοχεύει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με δημιουργία νέων πρότυπων ΕΠΑΛ, Πειραματικών Δημοσίων ΙΕΚ και Θεματικών Δημοσίων ΙΕΚ. Επιπρόσθετα, η αύξηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων το 2022 εξυπηρετεί πλέον χιλιάδες μαθητές προσφέροντάς τους δωρεάν εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί και ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον οποίο αναβαθμίζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο, ενθαρρύνονται οι startups των φοιτητών, ενισχύεται η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.
Στους νέους απευθύνονται μια σειρά από άλλες πολιτικές όπως είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, ώστε να τελειώνει πλέον στις 17:30, που ήδη λειτουργεί, όπως και η δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι του παιδαγωγού-φροντιστή. Ανάλογο ρόλο επιτελεί η σημαντική αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και στην ενίσχυση των νέων οικογενειών συντείνει το επίδομα γέννησης, το οποίο ισχύει από 1-1-2020 για κάθε παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα, η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη αλλά και η ενίσχυση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα προάγεται η υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον επεκτάθηκε η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.
Μόλις πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνεται οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ. Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών. Η ενίσχυση του Youth Pass θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού τομέα.
Είναι γεγονός ότι έγιναν πολλά για τους νέους. Εφόσον ο λαός εμπιστευτεί ξανά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι το κράτος θα πρέπει να είναι δίπλα στους νέους και να τους βοηθάει να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για το ξεκίνημα της ζωής τους. Η επένδυση στους νέους είναι επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας.