ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (Εφημερίδα «Thessnews», 21-04-2018)

Ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομέων Νικόλαος Μηλιωρίτσας που έχει στην κατοχή του τρεις χάρτες- ντοκουμέντα μιλά αποκλειστικά στην Thessnews. Τα Ίμια, το Αγαθονήσι, η Στρογγύλη και φυσικά το Καστελόριζο όπως και όλα τα σημεία που θέλει να… γκριζάρει η Τουρκία εμφανίζονται ως ελληνικά! Ο στρατηγός αποκαλύπτει ότι το 1991 η Τουρκία απέσυρε εν μία νυκτί όλους τους χάρτες για να αρχίσει την προπαγάνδα και την αμφισβήτηση στο Αιγαίο. Στράτος Σιμόπουλος: «οι χάρτες αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν από την ελληνική διπλωματία».
Ρεπορτάζ: Χρήστος Νικολαΐδης
Μπορεί οι Τούρκοι να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους και να επιμένουν να… γκριζάρουν βραχονησίδες και νησιά, ωστόσο υπάρχουν δικοί τους χάρτες και ντοκουμέντα που καταρρίπτουν κάθε ανθελληνική πρόκληση στο Αιγαίο! Ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομών  και ο Στράτος Σιμόπουλος παρουσιάζουν αποκλειστικά στην Thessnews τρεις χάρτες που έχει στην κατοχή του και αποτελούν αποστομωτικές απαντήσεις προς τους γείτονες.
Ο πρώτος χάρτης είναι  παλαιότερος, εκδόθηκε το 1952 από το γαλλικό προξενείο της Σμύρνης αλλά με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Τουρκίας που είναι, όπως φαίνεται από την ταυτότητα του χάρτη, της Γενικής Διοίκησης Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ο χάρτης εκδόθηκε για να παρουσιάσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Μικράς Ασίας (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κλπ), ωστόσο εκτείνεται και στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας. Σ’ αυτόν διακρίνει κανείς ολοκάθαρα ότι όλες οι βραχονησίδες που σήμερα αμφισβητεί η Τουρκία παρουσιάζονται με τα ελληνικά τους ονόματα! Υπάρχει μάλιστα με εμφανέστατο τρόπο μία οριογραμμή για να καταδείξει τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Ο καθένας μπορεί να δει ότι η γραμμή αυτή είναι ανατολικότερα από τα Ίμια, τους Φούρκους, το Φαρμακονήσι, τη Στρογγύλη και φυσικά το Καστελόριζο αλλά και απ’ όλα τα σημεία τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί.
Ο δεύτερος χάρτης είναι τουρκικός και εκδόθηκε το 1982. Περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια στοιχεία σε σχέση με τα σημεία που επιχειρεί να προκαλέσει πρόβλημα η Τουρκία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κάποιες βραχονησίδες που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια φέρουν τα τουρκικά τους ονόματα. Αλλά ούτε και σ’ αυτόν τον χάρτη υπάρχει ψήγμα των νεότερων προκλητικών στοιχείων, όπως θα ήταν για παράδειγμα η αναγραφή των Ιμίων με το όνομα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι (Καρντάκ).
Ο τρίτος χάρτης είναι του 1991 και είναι τουριστικός. Είναι χαρακτηριστικός όμως της εκδήλωσης της τουρκικής στρατηγικής. Ο χάρτης αυτός δεν αποτυπώνει καθόλου τα θαλάσσια σύνορα, όπως οι προηγούμενοι! Το Αιγαίο παρουσιάζεται ως ενιαίος χώρος από την γραμμή που έχει χαραχθεί αρκετά μέσα στην ελληνική επικράτεια μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Αυτό εκτιμάται ότι έγινε προκειμένου να αρχίσει η πολιτική της αμφισβήτησης, καθώς από την χρονιά αυτή και μετά εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας όλοι οι παλαιότεροι χάρτες και άρχισε η τουρκική ρητορική περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο!
«Εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί»
Ο στρατηγός  Μηλιωρίτσας αποκαλύπτει μιλώντας στην Thessnews ότι το 1991 οι Τούρκοι διεξήγαγαν μία προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση εντός των συνόρων τους. «Εν μία νυκτί εξαφάνισαν όλους τους τουριστικούς, ναυτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς χάρτες που κυκλοφορούσαν στην Τουρκία. Τους εξαφάνισαν πλήρως επειδή αυτοί είχαν τη σωστή αποτύπωση. Αμέσως μετά έθεσαν στην κυκλοφορία νέους χάρτες οι οποίοι όμως δεν αποτύπωναν θαλάσσια σύνορα. Τα άφηναν χωρίς σήμανση. Αυτό το έκαναν γιατί είχαν κατά νου να ξεκινήσουν την εκστρατεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Έτσι, σταδιακά κυκλοφόρησαν τους χάρτες με τις αβάσιμες διεκδικήσεις τους», εξηγεί ο κ. Μηλιωρίτσας.
Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά να απαντήσει στην ερώτηση για το πώς οι χάρτες αυτοί βρέθηκαν στην κατοχή του, προφανώς επειδή αυτό σχετίζεται με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι αντίγραφα τους έχουν βρεθεί «εκεί που πρέπει, στη διεύθυνση Α2 του Γενικού Επιτελείου Στρατού».
Ωστόσο, μοιάζει να δυσφορεί όταν τον ρωτάμε για τους λόγους για τους οποίους οι χάρτες αυτοί, όπως και άλλοι παρόμοιοι, δεν αξιοποιούνται σωστά ώστε όχι μόνο να αποκρουστεί η τουρκική προπαγάνδα αλλά και να καταδειχθεί σε όλον τον κόσμο, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους διεθνείς φορείς ότι αυτή δεν έχει απολύτως καμία βάση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η χώρα μας. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διπλωματία, που φυσικά εξαρτάται από την πρώτη, δεν έχουν δείξει τα αντανακλαστικά που πρέπει με αποτέλεσμα η τουρκική προπαγάνδα να οργιάζει. Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί θα γίνω σκληρός…», σημείωσε με νόημα ο απόστρατος στρατηγός των καταδρομέων…
Στράτος Σιμόπουλος
«Οι χάρτες πρέπει να αξιοποιηθούν»
Τους τρεις χάρτες φέρνει στη δημοσιότητα ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην Thessnews κάνει έκκληση σε όλους τους αρμοδίους φορείς να τους αξιοποιήσουν προκειμένου να δώσουν αποστομωτικές απαντήσεις στους Τούρκους αξιωματούχους.
«Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι χάρτες αυτοί έχουν τεράστια σημασία στο διπλωματικό πεδίο. Οι τρεις αυτοί χάρτες αποδεικνύουν ότι το επίσημο τουρκικό κράτος αποδεχόταν ως ελληνικές κάποιες βραχονησίδες αλλά και τα Ίμια και την Στρογγύλη όπως φυσικά και το Καστελόριζο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό! Στους χάρτες φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι βραχονησίδες αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα, αφού σημειώνονται με τα ελληνικά τους ονόματα. Ο καθένας μπορεί να δει ότι τα σημεία τα οποία αμφισβητούνται από τους Τούρκους βρίσκονται από την ελληνική πλευρά των συνόρων», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος.
Κατά τον ίδιο, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτά τα ντοκουμέντα αλλά και όσα άλλα έχει στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να καταδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις είναι απλώς κραυγές για τη δημιουργία εντυπώσεων ή εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων χωρίς απολύτως καμία απολύτως βάση.
«Επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους και να μην μιλήσω για καθυστερήσεις ή κενά. Θεωρώ ότι πιθανώς οι χάρτες αυτοί να είναι ένα χρήσιμο όπλο στις διπλωματικές μάχες που δίνει η χώρα μας και πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν», καταλήγει ο Στράτος Σιμόπουλος.