ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ( Στις 29-11-2023 )

ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Ο θεσμός της αναδοχής ανηλίκων, όπως και εκείνος της υιοθεσίας,  αποτελούν τους βασικότερους θεσμούς παιδικής προστασίας που έχουν ως στόχο την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που έχουν βιώσει τραυματικές ή επικίνδυνες καταστάσεις στη φυσική τους οικογένεια ή στερούνται οικογένειας. Η αναδοχή αποτελεί μια εναλλακτική μορφή φροντίδας παιδιών που έχουν στερηθεί υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση της φροντίδας του παιδιού μέσω της αναδοχής δεν είναι μόνιμη. Πραγματοποιείται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιδίωξη είναι το παιδί να επιστρέψει στη φυσική του οικογένεια, μόλις επιλυθούν τα προβλήματα που την ταλανίζουν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του θεσμού είναι ότι αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση του παιδιού. Οι ανήλικοι έχουν ανάγκη ομαλής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μόνο κατά ένα μέρος επιτυγχάνεται στα κέντα παιδικής προστασίας. Αντίθετα, οι ανάδοχες οικογένειες αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον, συμβάλλοντας τα μέγιστα  στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο και μέσω του θεσμού της αναδοχής. Έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτο ζήλο από το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η πλήρης ψηφιακή καταγραφή όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κέντρα παιδικής προστασίας, η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, η θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Όλα αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδόχων τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το πλαίσιο της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο που προωθεί την αναδοχή των ανηλίκων. Η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών αποτελεί ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μέσω του θεσμού της αναδοχής. Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, βοηθούν σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.