Όσο αφορά στα 200 χρόνια από την εθνέγερση. (Άρθρο στην εφημερίδα «Ανατροπή», στις 1-4-21)

0
Κατ’ αρχήν εύχομαι στον εκδότη και στη συντακτική ομάδα της Ανατροπής υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίσουν να εκδίδουν μια εφημερίδα που απευθύνεται κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στα 200 χρόνια από την εθνέγερση θα ήθελα να εστιάσω στη συμβολή των Μακεδόνων σ’αυτήν.
Από τον 17ο αιώνα, οπλαρχηγοί της Μακεδονίας σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης, πολεμώντας κατά των Τούρκων αλλά και των στρατευμάτων του Αλή Πασά, που είχαν φτάσει μέχρι τον Όλυμπο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μακεδονικής συμβολής είναι οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Φαρμάκης και Γεωργάκης Ολύμπιος. Μετά από τις μάχες κατά των Τούρκων και των Αλβανών του Αλή-Πασά στη Δυτική Μακεδονία και τον Όλυμπο, βρέθηκαν στην βαλκανική ενδοχώρα μαχόμενοι κατά των Τούρκων, σε συνεργασία με τους ντόπιους ηγεμόνες της Σερβίας και της Μολδοβλαχίας.
Γεγονότα που πρέπει να αναφέρουμε ακόμα είναι το ολοκαύτωμα της Νάουσας, οι σφαγές της Βέροιας και της Κασσάνδρας, η ερήμωση της Χαλκιδικής και οι επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια για να είμαστε πιο δίκαιοι για την συμβολή των Μακεδόνων στην επανάσταση του 1821, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξέγερση της Χαλκιδικής η οποία  προηγήθηκε από την 25η Μαρτίου 1821. Ηγετική φυσιογνωμία, εκείνης της φάσης της Επανάστασης ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς, ο οποίος είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία το 1819, και με εντολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να εξεγερθεί κατά του τουρκικού ζυγού στην Μακεδονία, με βάση και ορμητήριο το Άγιον Όρος.
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη πολλοί πρόκριτοι όπως και πολλοί άλλοι ύποπτοι σύμφωνα με  την  τουρκική διοίκηση συνελήφθησαν. Μεταξύ τους ήταν και πολλοί ιερομόναχοι. Ο Επίσκοπος Κίτρους Μελέτιος, και 11 ακόμα πρόκριτοι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ οι απεσταλμένοι της τουρκικής διοίκησης με στόχο να καταπνίξουν την επανάσταση, δολοφόνησαν ασύστολα τους άοπλους συλληφθέντες άντρες και γυναίκες και παιδιά μέσα στην εκκλησία του Γρηγορίου Παλαμά.
Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η επανάσταση στη Μακεδονία ατύχησε για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κατεπνίγη σύντομα, λόγω της ύπαρξης  μεγάλων τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Δεύτερον, ήταν δυσχερής έως αδύνατη  η υποστήριξη του αγώνα από άλλες περιοχές ή από θάλασσα.
Αυτό καταδίκασε την Μακεδονία σε άλλον ένα αιώνα σκλαβιάς.
Η Μακεδονία συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική γεωστρατηγική. Αποτελεί τον κύριο αμυντικό και πλουτοπαραγωγικό πυλώνα της χώρας μαζί με όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο στόχος για την ενίσχυση της σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι μια εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας και όλων μας.