ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ (Παρουσίαση του βιβλίου της Μιλένα Έρις, στις 30-6-21)

«Όσοι πέρασαν απέναντι» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μιλένα Έρις και αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί. Μήπως τα συναισθηματικά βαμπίρ, όπως πολύ ωραία αναφέρει ή οι νεκροί μας, όπως η Ελπίδα του βιβλίου;
Διαλέγω τους πρώτους, που τυφλωμένοι από τη διαρκή αναζήτηση υλικών αγαθών, δεν βλέπουν την πραγματική ουσία της ζωής. Ποιοι είμαστε, όμως, εμείς για να αποφασίσουμε ποια είναι η ουσία για την ζωή των άλλων; Μήπως όλοι μοιάζουμε με βάτραχο του Αισώπου, που κλεισμένος σε ένα πηγάδι θεωρούσε ότι όλος ο ουρανός ήταν μόνο το τμήμα που έβλεπε; Δεν του μοιάζουν οι ήρωες της συγγραφέως; Η Μάγδα, η Ελπίδα και ο Σάββας;
Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Μιλένα δεν τους κρίνει. Αφήνει την αφήγηση της να ξετυλίγεται και τον αναγνώστη να αποφασίσει αν και με ποιον θα ταυτιστεί.
Στο βιβλίο «Όσοι πέρασαν απέναντι» η Μιλένα με μια πλοκή θρίλερ, χωρίς δολοφόνους παρουσιάζει μια συναισθηματική δολοφόνο τη Μάγδα που στην ουσία όμως δολοφονεί τον ίδιο της τον εαυτό. Η απληστία είναι το κυριότερο θανάσιμο αμάρτημα της. Όταν ξεπερνάει τα όρια έρχεται η Νέμεσις. Το κακό τιμωρείται. Σε αντιδιαστολή, μάλιστα, στο πρόσωπο του αδερφού της Νικόλα το καλό επιβραβεύεται. Είναι, όμως, πάντα έτσι η ζωή; Όχι και το παρουσιάζει στο πρόσωπο της Ελπίδας. Ο καλός εδώ καλό δεν έχει.
Η πλοκή της Μιλένα σπάνια, η παρουσίαση των χαρακτήρων απολαυστική και διεισδυτική, χωρίς να είναι αναλυτική. Δεν χρησιμοποιεί επίθετα και χαρακτηρισμούς για τους ήρωες της. Η συμπεριφορά και οι πράξεις τους, μέσα από τους διαλόγους, αποτελεί την καλύτερη περιγραφή τους.
Υπάρχουν πολλοί στην πραγματική ζωή σαν τους ήρωες μας; Ναι σίγουρα. Αποτελούν μεγάλο τμήμα; Όχι. Πολλοί είμαστε αδιάφοροι σαν χαρακτήρες χαμένοι μέσα στην καθημερινότητα μας. Περνάμε απαρατήρητοι. Πειράζει αυτό; Προφανώς όχι, αν και πολλές φορές η ζωή των άλλων κρύβει πολύπλοκες καταστάσεις. Μέσα από την εξαίσια πλοκή και τους απολαυστικούς διαλόγους η Μιλένα ξετυλίγει χαρακτήρες, στους οποίους δίνει υπόσταση καθημερινότητας.
Πάλι όμως, και στο πρώτο της βιβλίο, χωρίς να είναι αναγκαστικά κακό αυτό, περιλαμβάνει γυναικείες φιλίες, άντρες που ξεφεύγουν σεξουαλικά ή χειριστικούς , αλλά και παθιασμένες γυναίκες.
Συγχαρητήρια Μιλένα για ένα βιβλίο που το διάβασα απνευστί. Στην κυριολεξία το καταβρόχθισα. Καλοτάξιδο να είναι.
Παρουσίαση του βιβλίου της Μιλένα Έρις με τίτλο «Όσοι πέρασαν απέναντι»