Όχι στα συνθήματα, ναι σε συγκεκριμένες δράσεις για τη Θεσσαλονίκη. (Άρθρο στην εφημερίδα ThessNews, 22-06-2019)

0

Θα προσπαθήσω με την παρέμβαση μου αυτή να απαριθμήσω ορισμένες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων δεν απαιτεί μεγάλους πόρους, αλλά συστηματική δουλειά, τόσο από την πλευρά της πολιτείας, όσο και από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

 Οι προτάσεις αυτές, θεωρώ ότι θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και είναι οι εξής:

  • Η αξιοποίηση στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή και επενδυτών.

 

  • Η ανάπτυξη όλου του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού με συμμετοχή και επενδυτών.

 

  • Η δημιουργία μαρίνων, πλωτών πισινών και ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

  • Η ολοκλήρωση των μελετών που χρηματοδοτήσαμε το 2014 για την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας και η δημοπράτηση του έργου με την ευθύνη της βιωσιμότητας του εγχειρήματος να ανήκει στον ανάδοχο.

 

  • Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την οδό Λέοντος Σοφού και την οδό Πτολεμαίων, που στέγαζε παλαιότερα εκατοντάδες βιοτεχνίες με πόρους από το ΕΣΠΑ.

 

  • Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από τα Πανεπιστήμια. Για τη δράση αυτή όπως και την προηγούμενη μπορεί να υπάρχει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

 

  • Η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου. Το 2014 είχαμε εξασφαλίσει τους πόρους για τις σχετικές μελέτες, αλλά η διαδικασία, όπως συνήθως, βάλτωσε.

 

  • Η ανάπλαση της Στοάς του Αγίου Μηνά, σημαντικό μέρος της οποίας ανήκει στις «Κτιριακές Υποδομές». Εκεί, μπορεί να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα σύνολο με καταστήματα παραδοσιακών επαγγελμάτων. Παράλληλα, οι πόροι θα εξευρεθούν με τη συμμετοχή ιδιώτη στην αξιοποίηση του εναπομείναντος οικοδομικού συντελεστή.

 

  • Η προώθηση της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με συμμετοχή στρατηγικού εταίρου.

 

Η επίλυση των προβλημάτων στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ παλαιό, με τεράστια προβλήματα. Η διοίκησή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος επιθυμούν μετακίνηση ή μεταφορά κάποιων υπηρεσιών σε άλλο κτίριο.

Όλες οι παραπάνω δράσεις απαιτούν, κυρίως, συμμετοχή ιδιωτών στην προσπάθεια, οι οποίοι σε συνδυασμό με την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς θα βρουν τα κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη συνεχή αγωνία εξεύρεσης δημοσίων πόρων.

Αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής απαιτείται.