ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΟΔΟ ΠΟΝΤΟΥ. (23-4-2021)

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνη – Σπυρίδων
Θέμα: «Υλοποίηση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην περιοχή Καλοχωρίου – οδού Πόντου στη Θεσσαλονίκη»
Πρωτολογία Βουλευτή κ. Στράτου Σιμόπουλου
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε υπουργέ άκουσα με χαρά την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, ότι λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα με την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης στα Οινόφυτα. Αυτόματα ήρθε στο μυαλό μου το βιομηχανικό πάρκο, η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία υπάρχει στην περιοχή του Καλοχωρίου στην Θεσσαλονίκη και θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται μόνο για την περιοχή Καλοχωρίου , αλλά πρόκειται και την για την οδό Πόντου η οποία είναι πάνω από την Περιφερειακή όπου και εκεί υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις. Είναι συνολικά μια έκταση 14500 στρεμμάτων που έχει όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης. Η περιοχή ανήκει στους δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων -Μενεμένης και θα πρότεινα επίσης και ένα τμήμα στη περιοχή του Δενδροποτάμου, το οποίο ανήκει επίσης στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης γιατί και αυτό έχει όλες τις δυνατότητες ,σύμφωνα με τον ορισμό ενός επιχειρηματικού πάρκου, να ενταχθεί στο γενικό σχεδιασμό.
Οι υποδομές της περιοχής είναι πάρα πολύ ελαττωματικές, θα έλεγα ανεπαρκείς, παρά τις προσπάθειες, που γίνονται από τους δήμους και από την Περιφέρεια. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα σε πλήρη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υλοποίησης αυτού του επιχειρηματικού πάρκου. Η πρώτη διαδικασία θα αφορά την χρηματοδότηση και θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας και πιθανώς την δέσμευση σας ότι αν προτίθεται η κυβέρνηση και με ποιον τρόπο να χρηματοδοτήσει αυτήν τη δράση.
Πρωτολογία Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Κύριε Συνάδελφε,
και από την επαγγελματική σας ιδιότητα αλλά και από την θητεία σας ως γενικός γραμματέας του υπουργείου υποδομών νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την εξυγίανση και την νομοθέτηση των βιομηχανικών πάρκων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Η Ελλάδα έχει μια ιδιομορφία. Έχει πολλές ιδιομορφίες αλλά ας μείνουμε στο συγκεκριμένο. Έχει 298.924 στρέμματα, ξαναλέω τον αριθμό 294.924 στρέμματα για να καταλάβουμε το πρόβλημα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Δηλαδή έχουν συγκεντρωθεί εκεί βιομηχανίες στο πέρασμα των δεκαετιών, έχουν φτιάξει άτυπα βιομηχανικά πάρκα, με την έννοια ότι συγκεντρώνονται σε μία περιοχή και επιβαρύνουν μια περιοχή, χωρίς να έχει γίνει θεσμικά οργανωμένα για να υπάρχει χωροταξία, να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος,  να υπάρχει έλεγχος του μεγέθους της επιβάρυνσης της γύρω περιοχής.
Άρα, αναμφίβολα, πρέπει αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Και πράγματι από το θεσμικό πλαίσιο του νόμου του 2011 ξεκίνησε μια προσπάθεια να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Αναφερθήκατε στην θεσμική πρωτοβουλία της προηγούμενης εβδομάδας,  που αφορά την τελική φάση, χωροθέτησης της άτυπης βιομηχανικής συγκεντρώσεως των Oινοφύτων και της μετεξέλιξεως της σε βιομηχανικό πάρκο όπου μάλιστα θα γίνει ένα πρότυπο βιομηχανικό πάρκο. Ένα στολίδι. Οφείλω όμως να σας πω, επειδή επιμείνατε στην χρηματοδότηση και θα επανέλθω στην δευτερολογία μου, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η πρωτοβουλία ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων είναι υπόθεση ιδιωτική. Και στα Οινόφυτα τα λεφτά τα βάζουν οι επιχειρήσεις που είναι εκεί εγκατεστημένες. Δεν τα βάζει το κράτος.
Το κράτος παρέχει τους νόμους, τις διαδικασίες, την χωροθέτηση, αυτό που κάναμε εδώ προχτές. Αλλά τα λεφτά τα βάζουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι θα εισπράξουν και το όφελος από την καλύτερη λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου και τις καινούργιες δυνατότητες που θα τους δίνει. Αυτό είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Και στο Καλοχώρι η πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι από το κράτος, αλλά από τις επιχειρήσεις. Μπορώ να σας πω ότι το κράτος  ήδη, το Υπουργείο Ανάπτυξης κύριε Πρόεδρε έχει εγκρίνει, έχει τελειώσει όλες τις μελέτες για το Καλοχώρι από το 2019.
Πράγματι όμως τώρα, υπάρχει κάτι που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Και είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης όπου εμείς προβλέψαμε και έχουμε βάλει χρήματα για να βοηθήσουμε την ανάκαμψη νέων βιομηχανικών πάρκων και ως νέα βιομηχανικά πάρκα είναι και η μετατροπή άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Άρα ποια είναι η ευκαιρία του παρόντος χρόνου; Ότι αν υπάρξει γρήγορα μια πρωτοβουλία, από την τοπική και τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι στο Καλοχώρι θα μπορούσε, να έρθει και το κράτος να συμβάλει σε αυτό. Αλλά δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει το σύνολο της χρηματοδότησης.
 
Δευτερολογία Βουλευτή κ. Στράτου Σιμόπουλου
Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, Ευχαριστώ κύριε υπουργέ,
Λαμβάνω υπόψιν μου ότι  προτίθεστε και εσείς να χρηματοδοτήσετε τις αναγκαίες μελέτες σε πρώτη φάση. Απ’ ότι γνωρίζω η τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά οι φορείς είναι έτοιμοι και αυτοί να συμβάλουν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), η οποία θα χρηματοδοτηθεί μετά. Να είστε σίγουροι, ότι το θέμα δεν είναι μόνο επιχειρηματικό είναι και περιβαλλοντικό γιατί δίπλα είναι η περιοχή Ραμσάρ η λιμνοθάλασσα που λέμε του Καλοχωρίου. Επίσης έτσι θα συμβάλουμε και στην αναβάθμιση όλης της περιοχής. Η Δυτική Θεσσαλονίκη και ο Δήμος Δέλτα έχουν τους περισσότερους εργαζόμενους στην περιοχή. Αυτό που θέλω να τονίσω τώρα δεν είναι απολύτως δικό σας θέμα. Έχουμε στην περιοχή και το στρατόπεδο Γκόνου στο οποίο υπάρχει μια κυβερνητική εξαγγελία ότι θα μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε και με το στρατόπεδο Γκόνου, να το εντάξουμε με κάποιον τρόπο στον σχεδιασμό τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μετεγκατασταθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους και ο οικισμός των Ρομά που βρίσκεται δίπλα.
Θέλω να τονίσω ότι ήδη το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει ορίσει και τον Γενικό του Γραμματέα, ο οποίος έχει εγκατάσταση την περιοχή, ως υπεύθυνο της συγκεκριμένης δράσης. Η δε Περιφέρεια ήδη προχωρά ένα σημαντικό έργο στον οδό Πόντου, το οποίο περιλαμβάνει και κόμβους, και  αποσυμπιέζει την κυκλοφορία πάρα πολύ στη περιοχή. Τέλος, πάρτε υπόψη σας ότι η περιοχή γειτνιάζει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα, θα γίνουν επενδύσεις περίπου 300εκ. ευρώ με σκοπό να γίνει κόμβος όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε, λοιπόν, μια περιοχή να οργανώσουμε έτσι ώστε  να μεταφερθούν εκεί και πάρα πολλές εταιρείες μεταφορών και εταιρείες logistics. Κύριε Υπουργέ, βάζετε την σφραγίδα σε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για όλη την Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστώ.
Δευτερολογία Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι με τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Τζιτζικώστα, είμαι ήδη σε επικοινωνία με το θέμα του Καλοχωρίου. Έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένω μετά το Πάσχα με δίκη του αλλά και με δική μου πρωτοβουλία να έχουμε μια συνάντηση με όλους του ενδιαφερόμενους φορείς έτσι ώστε να μην χάσουμε χρόνο και να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα στην ίδρυση βιομηχανικού πάρκου στην περιοχή του Καλοχωρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και εκεί να έρθουμε και εμείς και να συμβάλουμε με τον τρόπο που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Έχοντας την εμπειρία από τα Οινόφυτα, ξέρουμε σε ποια σημεία υπήρξε καθυστέρηση και σε ποιά όχι.
Θέλω να ξέρετε ότι η δέσμευση μου να νομοθετήσω για το Καλοχώρι σε ότι μου ζητηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έκανα για τα Οινόφυτα που όπως έχω πει στην Βουλή το αίτημα είχε έρθει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Διότι πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε στο Καλοχώρι να υπάρξει ίδρυση βιομηχανικού πάρκου με περιβαντολογικούς όρους, με υπηρεσίες που θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά θα παρέχουν και καλύτερη  περιβαντολογική προστασία για τους συμπολίτες μας που ζουν γύρω από την περιοχή αυτή. Άρα είναι μεγάλο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος να μην χάσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Καλοχωρίου σε ένα βιομηχανικό πάρκο πρότυπο, όπως κάναμε στα Οινόφυτα. Να με θεωρήσετε σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια και επαναλαμβάνω με την κύριο Τζιτζικώτα τον Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, τους δημάρχους της περιοχής, τα επιμελητήρια, εσάς του βουλευτές, και φυσικά τους επιχειρηματίες, που είναι ενδιαφερόμενοι για την ίδρυση αυτού του πάρκου πρέπει να ξεκινήσουμε αυτήν την συνεργασία, να μην χάσουμε χρόνο. Οι μελέτες, μάλλον το γενικό σχέδιο είναι έτοιμο για να προχωρήσουμε στη ίδρυση αυτού του βιομηχανικού πάρκου και ευχαριστώ για την ερώτηση.