ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ,ΚΟΒΕΤΑΙ ( ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MYOPINION.GR, ΣΤΙΣ 30-9-2022)

0
Στις επενδύσεις «Ότι δε λύνεται, κόβεται»
Αρθρογραφεί στο TheOpinion ο Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.
Η πολιτική απαιτεί άμεσες λύσεις και όχι ατέρμονες συζητήσεις που οδηγούν στο τέλος σε τέλμα πολλά θέματα. Ιδίως, όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις. Ούτε οι ατέρμονες διαβουλεύσεις με πρόσχημα μεγάλες συναινέσεις έχουν νόημα, όταν είναι φανερό ότι πολλές φορές η αντίθεση στην υλοποίηση επενδύσεων δεν πηγάζει από ορθολογισμό, αλλά από ιδεοληψίες.
Με απλά λόγια οι διαφωνίες δε βασίζονται σε λογικά επιχειρήματα, αλλά σε μια γενικότερη αντίθεση σε ότι αφορά ιδιωτική πρωτοβουλία ή επιχειρηματικότητα.
Γνωρίζοντας η κυβέρνηση τα παραπάνω δεν διστάζει να νομοθετήσει με τρόπο που απόλυτα θεσμικά, ξεπερνά προβλήματα γραφειοκρατίας, αγκυλώσεις και αρνήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Έτσι έκανε με το Ελληνικό , με την Κέρκυρα, με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έτσι κάνει με πληθώρα διατάξεων είτε αφορούν σε μεμονωμένα νομοσχέδια είτε σε τροπολογίες. Ότι δε λύνεται κόβεται με απλά λόγια.
Έτσι κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο στρατόπεδο Καρατάσιου για τη χωροθέτηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έτσι πρέπει να κάνει με την ανάπτυξη μεγάλων επιχειρηματικών πάρκων και τις εκεί αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας δείχνουν το δρόμο. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί και παράλληλα η καινοτομία πρέπει να γίνει σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης μας.
Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπισθεί και η ανάπτυξη του ThessiINTEC. Τα έργα υποδομών του πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Χρειάζεται και εδώ νομοθετική ρύθμιση.