ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΑΠ ΝΟΜΙΚΗΣ ( ΣΤΙΣ 25-11-2023)

Κύριε υπουργέ, φίλε Γιάννη, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι της ΔΑΠ Νομικής συγχαρητήρια καταρχήν για την πρωτοβουλία.
Αποδεικνύεται ότι η ΔΑΠ, ειδικά η ΔΑΠ της Νομικής ασχολείται όχι μόνο με τις φοιτητικές εκλογές ή γενικά με τις εκλογές, αλλά έχει ανησυχίες και μάλιστα, ευρύτερες ανησυχίες που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά που αφορούν τον κόσμο. Ας δούμε το πλαίσιο το διεθνές. Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Βλέπουμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μετατοπίζεται προς την Ασία. Εκεί διαμορφώνεται μια συμμαχία Κίνας, Ιράν, Ρωσίας και απ’ ότι φαίνεται πιθανόν και της Τουρκίας. Και, μάλιστα, αν έχουμε αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ και έρθουν οι Ρεμπουμπλικάνοι, το ενδιαφέρον τους για την Ασία, για τον Ειρηνικό θα έλεγα, θα γίνεται συνεχώς και εντονότερο.
Όταν συμβαίνει αυτό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Γερμανοποιείται η Ευρώπη. Η Γερμανία ως ο οικονομικός γίγαντας της Ευρώπης, όταν οι ΗΠΑ κοιτάζουν προς την Ασία, πάντα ψάχνει τον ρόλο της. Τον ρόλο της σε μια Ευρώπη, η οποία απουσιάζει, ουσιαστικά, από τα γεωπολιτικά δρώμενα. Αν παρατηρήσετε στο Ισραήλ δεν πήγε η Φον Ντερ Λάιεν, πήγε ο Σολτς. Είμαστε πολύ αδύναμοι ως Ευρωπαίοι γεωπολιτικά. Επίσης, έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πλέον. Είμαστε η μεγαλύτερη περιοχή εισροών μεταναστών και δεν έχουμε στην ουσία μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των κρατών. Υπάρχει κίνδυνος μέσα από το μεταναστευτικό να αλλάξει ο τρόπος ζωής, η φιλοσοφία της ζωής στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να μην είναι μακρινό, αν δεν το αποκρούσουμε με όσο το δυνατόν πιο έντονο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσφύγουμε σε πράξεις οι οποίες δεν είναι με βάση το διεθνές δίκαιο. Αλλά από την άλλη πρέπει να αποκρούσουμε τις διεθνιστικές φωνές που θέλουν την Ευρώπη ξέφραγο αμπέλι.
Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον έχουμε μια Ελλάδα που ανήκει στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα Βαλκάνια και βέβαια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια Ελλάδα η οποία δυναμώνει συνεχώς διπλωματικά, πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Κάτι που της επιτρέπει να βλέπει με διαφορετικό τρόπο, μάλλον με έναν τρόπο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω της. Ταυτόχρονα έχει και ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Όπως ήμασταν το κέντρο της μεταφοράς των ορυκτών καυσίμων, τώρα θα γίνουμε το κέντρο της μεταφοράς πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή. Και η κυβέρνηση κινείται με ταχύτητα σε μια τέτοια κατεύθυνση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γεωπολιτικά για την Ελλάδα, αλλά είναι και για την οικονομική ευμάρεια όλων των Ελλήνων. Όλες οι ενέργειες σήμερα κατατείνουν ώστε από τα μεγάλα ηλιακά πάρκα της Μέσης Ανατολής να έρχεται μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη πράσινη ενέργεια. Αυτό, λοιπόν, μας καθιστά και σημαντικούς γεωπολιτικούς παίκτες πέρα από το ότι είμαστε, όπως ανέφερα, μέλη πολλών διεθνών οργανισμών.
Φυσικά, σε όλο αυτό το περιβάλλον πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση σταθερότητας που έχουμε στη χώρα μας. Μία σταθερότητα που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, κυρίως προφανώς της ΝΔ και βέβαια η τελευταία η οποία είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία βέβαια, έχει κληθεί να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε με εξαιρετική επιτυχία πάρα πολλές κρίσεις.
Καλή επιτυχία στο συνέδριο. Συγχαρητήρια για τη θεματολογία του και εύχομαι να καταστεί ένας θεσμός πολύ σημαντικός για τη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ πολύ.