Συνέντευξη στην εφημερίδα «Θέμα της Χαλκιδικής» στις 21-10-2020

Ερώτηση: Δεν βλέπουμε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία παρά την απίστευτη προκλητικότητα της παραβιάζει κάθε έννοια κάθε άρθρο του διεθνούς δικαίου είναι εφικτός λοιπόν  ο διάλογος με αυτήν;
Απάντηση: Τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα αποτελούν την «ασπίδα» ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η Τουρκία διολισθαίνει περισσότερο προς την Ασία και λιγότερο προς την Ευρώπη αυξάνοντας τις φωνές όσων ζητούν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση κατάφερε να ενσωματώσει τις θέσεις της Ελλάδας στην τελική έκθεση της Συνόδου Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου. Ο διάλογος παραμένει ανοικτός με την προϋπόθεση να μη γίνονται από πλευράς της Τουρκίας παράνομες ενέργειες και η ατζέντα της συζήτησης αυτής είναι συγκεκριμένη και αφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.
Ερώτηση; Ο κύριος Βούτσης έκανε λόγο για ριζοσπαστικοποίηση της άκρας δεξιάς τι απαντάτε σε αυτό;
Απάντηση: Δε γίνεται να βλέπουμε μονόπλευρα την ριζοσπαστικοποίηση και να καταδικάζουμε μόνο τη μία πλευρά. Ο κ. Βούτσης, ανέφερε στη Βουλή ότι είναι καταδικαστέα η ριζοσπαστικοποίηση τμήματος της δεξιάς. Δεν είπε όμως κουβέντα για την υπαρκτή ριζοσπαστικοποίηση της άκρας αριστεράς.
Πρέπει να κατανοήσουνε όλοι, ότι η παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα πολιτικής βίας νομιμοποιεί συμπεριφορές εκτός δημοκρατικής νομιμότητας και αυτό ισχύει για όλα τα άκρα.
Ερώτηση: Για ποιο λόγο είδαμε την άνοδο της ΧΑ κατά την γνώμη σας;
Απάντηση: Τα μνημόνια, η οικονομική ύφεση, η πολιτική αστάθεια και η αντι-ευρωπαϊκή ρητορική που καλλιεργούνταν από δημαγωγούς διαφόρων αποχρώσεων ήταν οι κυριότερες αιτίες. Σήμερα οι αιτίες αυτές έχουν εξαλειφθεί.
Βέβαια ας μην έχουμε αυταπάτες. Πάντα θα υπάρχουν πυρήνες στην κοινωνία που θα έλκονται από ακραίες συμπεριφορές. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας και κυρίως όσων ασκούμε πολιτική,να μην επιτρέψουμε θεσμικά και κοινωνικά να ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα.
Ερώτηση: Διαχωρίζει η ΝΔ την έννοια του πρόσφυγα με αυτή του λαθρομετανάστη και  πως αποδεικνύεται έμπρακτα αυτό;
Απάντηση: Ο διαχωρισμός των δύο αυτών εννοιών καθορίζεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και από τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Χρέος κάθε κυβέρνησης είναι, να προστατεύονται τα σύνορα της χώρας, να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, όσοι δεν δικαιούνται προστασίας να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους και όσοι εξ’ αυτών παραμείνουν στη χώρα να ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.
Ερώτηση: Για ποιο λόγο πιστεύεται ότι ταυτίζουν την έννοια του φασισμού με τον πατριωτισμό;
Απάντηση: Οποιαδήποτε σύγχυση δημιουργείται μεταξύ αυτών των δύο εννοιών γίνεται είτε συνειδητά και σκόπιμα είτε λόγω άγνοιας.
Ο πατριωτισμός, δηλαδή η αγάπη για την πατρίδα, είναι βασικό συστατικό ενός λαού που σέβεται την ιστορία του και τις πολιτισμικές του ρίζες. Όσοι προσπαθούν να ταυτίσουν τον πατριωτισμό με τον φασισμό, κινούνται είτε με κομματικά είτε με επικοινωνιακά κριτήρια. Πολλές φορές βέβαια οι έννοιες που αναφέρονται προσδιορίζονται ως αντιπαράθεση με έναν κοσμοπολιτισμό που δεν κατανοεί ότι οι χώρες δεν είναι τόποι και οι λαοί δεν είναι πληθυσμοί.
Ερώτηση: Με τα έργα του μετρό στην Θεσσαλονίκη ποιες εξελίξεις έχουμε;
Απάντηση: Η υιοθέτηση της λύσης της «απόσπασης και επανατοποθέτησης» των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου έλυσε το γόρδιο δεσμό, ο οποίος προκαλούσε καθυστερήσεις στο έργο τα προηγούμενα χρόνια. Στην παρούσα φάση η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι παρά το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023 και ο Σταθμός Βενιζέλου θα είναι ένας σταθμός-μουσείο.