ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το μέλλον; Πως την οριοθετούμε θεσμικά; Πως σχεδιάζουμε να την αξιοποιήσουμε ως χώρα;

Το ερώτημα πάνω στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση σήμερα, τίθεται σε διάφορες μορφές εδώ και πολλές δεκαετίες με διαφορετική πάντοτε μορφή.
Όσο, λοιπόν, εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο το ερώτημα: για το ποιο θα είναι το όριο που αυτή θα μπορεί να αντικαθιστά τον άνθρωπο μπαίνει περισσότερο επιτακτικά.
Το θέμα είχε τεθεί και όταν ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο. Πόσα όμως νέα επαγγέλματα προέκυψαν ταυτόχρονα με αυτή την ανακάλυψη; Πολλά , πάρα πολλά.
Από την άλλη, βέβαια, διαβάζουμε ότι ορισμένοι γέροντες γιαπωνέζοι θέλουν να αφήσουν την περιουσία τους στα ρομπότ που αποτελούν τους οικιακούς βοηθούς τους.
Να λοιπόν η άλλη όψη του νομίσματος.
Ταυτόχρονα η τεχνητή νοημοσύνη, όπως άλλωστε και η τεχνολογία εδώ και πολλά χρόνια, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το προσδόκιμο της ζωής.
Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Απλοϊκά θα έλεγα είναι η διαχείριση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών από υπερ-υπολογιστές.
Έτσι θα προκύψουν νέες θεραπείες. Έτσι θα έχουμε νέα φάρμακα.
Θυμίζω ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονίας τη δεκαετία του ΄40 που αναφερόταν σε ατύχημα με γραία 45 χρονών μπροστά στο Λευκό Πύργο. Πόσο παρελθόν μας φαίνεται σήμερα;
Αλλά και στο χώρο της βιομηχανίας με τα ρομπότ θα έχουμε επανάσταση. Στο εμπόριο την έχουμε ήδη με τις διαδικτυακές πωλήσεις. Στο επάγγελμα του μεταφραστή  άστα να πάνε.
Στη ξενάγηση με τα ψηφιακά μουσεία θα έχουμε επίσης τεράστιες αλλαγές.
 Ο πολιτισμός, όμως θα επωφεληθεί πάρα πολύ όπως θα επωφεληθεί και η εκπαίδευση. Τα εγγόνια μας θα έχουν εξατομικευμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Οι  παραδοσιακές τάξεις θα αποτελέσουν παρελθόν.
Φανταστείτε επίσης στο κινητό σας να βλέπετε αυτόματα όχι μόνο την κίνηση στην πόλη σας, αλλά και τη θέση διαφόρων μέσων μαζικής μεταφοράς και τις ελεύθερες ιδιωτικές και δημόσιες θέσεις στάθμευσης.
Αλλά και με τη τεχνητή νοημοσύνη και τους μικροδορυφόρους η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά πολύ, ενώ φαινόμενα σαν αυτά που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, σε αγροτικές επιδοτήσεις αναφέρομαι, θα εκλείψουν.
Είναι όμως όλα ρόδινα;
ΟΧΙ
Μαζί με τις δυνατότητες, προκύπτουν και κρίσιμα ερωτήματα. Ποιος ελέγχει τους αλγορίθμους και τους υπολογιστές; Πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα; Τι γίνεται όταν μια απόφαση λαμβάνεται   μέσω τεχνητής νοημοσύνης  χωρίς διαφάνεια;
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η ανάγκη θεσμικής οριοθέτησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κανονισμό AI Act προσπαθεί να θέσει σαφή όρια στη χρήση της ΤΝ, βασισμένα στον κίνδυνο κάθε εφαρμογής.
Και εδώ όμως μπαίνει πάλι ένα ερώτημα.
Μήπως οι υπερβολικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. καταλήξουν να μεγαλώσει το χάσμα της από τις ΗΠΑ και την Κίνα;
Στο παραπάνω πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η χρήση της ΤΝ θα είναι διαφανής, δίκαιη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
Η  Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον Πρωθυπουργό,  παρέδωσε ήδη το αποτέλεσμα των εργασιών της..
Αυτή η πρόταση πολιτικής, αποσκοπεί όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη θωράκισή της κοινωνίας απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αρρύθμιστη χρήση της ΤΝ.
Το Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που, μεταξύ άλλων, αναλύει εμβληματικά έργα που έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν την Ελλάδα στον τομέα της ΤΝ.
Η θεσμική οριοθέτηση της ΤΝ παραμένει απαραίτητη.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, ηθικό και νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την προστασία προσωπικών δεδομένων και τον ανθρώπινο έλεγχο.
Ως χώρα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ΤΝ προς όφελος της κοινωνίας.
Η Ελλάδα έχει επιστημονικό δυναμικό και νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν.
Πρέπει να τις στηρίξουμε με επενδύσεις, συνεργασίες και εθνικό σχέδιο δράσης.
Το μέλλον δεν είναι κάτι που περιμένουμε.
Είναι κάτι που διαμορφώνουμε.
Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι η τεχνητή νοημοσύνη σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα και ότι δεν είναι ούτε σωτήρια ούτε καταστροφική.