ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ; (Άρθρο στο Protothema.gr, στις 26-03-2020)

0
Τον πατριωτισμό τον αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι από εμάς ως αγάπη για την πατρίδα. Τι είναι όμως πατρίδα; Γεωγραφικός χώρος; Συναισθηματικός χώρος με δεσμούς ιδιαίτερους μεταξύ των ατόμων, στη βάση κοινών καταβολών σε ήθη και έθιμα;
Σε αντιδιαστολή ο πατριωτισμός είναι απέναντι στον κοσμοπολιτισμό και στο διεθνισμό; Έχει σχέση με τον εθνισμό;
Θα μπορούσα να παραθέσω πλείστα όσα περί του πατριωτισμού.
Αρκούμαι στην παρακάτω ρήση του αειμνήστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
«Πατριωτισμός είναι η ιδεολογική εκδήλωσις της πίστεως αυτής ταύτης της εθνικής συνειδήσεως προς εαυτήν. Κατ άλλον, η συνείδησις ενός ατόμου ότι ανήκει εις ένα Έθνος – Πατρίδα».
Εν πάση περιπτώσει οι συζητήσεις αυτές μέσα στην κρίση λίγη σημασία έχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποενοχοποίηση του όρου ως αποτέλεσμα και των κρίσεων του μεταναστευτικού και του κορονοϊού.
Εύχεσαι «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και δεν αισθάνεσαι ότι υπάρχουν πολλοί να σου «επιτεθούν».
Λες ευχαριστώ στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό που είναι στον Έβρο και αισθάνεσαι ότι το ίδιο φωνάζει και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
«Μένεις στο σπίτι», όπως και τα εκατομμύρια των συμπολιτών σου και αισθάνεσαι ότι το οφείλεις στους γονείς, τους παππούδες και σε πολλούς άλλους της τρίτης ηλικίας που μεγάλωσες δίπλα τους.
Ακούς από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σου απευθύνεται λέγοντας «συμπατριώτες μου» και αισθάνεσαι μέλος μιας πολύ μεγάλης ομάδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ακούς και πάλι τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι σημερινοί οπλαρχηγοί και πυρπολητές είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και νοιώθεις ότι είναι οι άνθρωποι σου που παλεύουν για σένα.
Πληροφορείσαι ότι η Γερμανία απαγορεύει εξαγωγές ιατρικού υλικού και αντιλαμβάνεσαι, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, ότι ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχουν έθνη-κράτη.
Ο πατριωτισμός είναι ενιαίος. Έχει, όμως, πολλές εκφράσεις ανάλογα με την εποχή και τη νοηματοδότηση από τον καθένα μας.
Ναι, μπορεί να είναι νέος, σύγχρονος, αλληλέγγυος, ενοποιητικός και υπεύθυνος.
Είναι όμως πατριωτισμός.
Είναι ο πατριωτισμός όσων αισθάνονται Έλληνες.
Φέτος τον εκφράζουμε, μάλιστα, με περισσότερες σημαίες στα μπαλκόνια.