Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. (Συνέντευξη στο Lastpoint.gr στη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη)

  1. Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το μεταναστευτικό πρόβλημα και ήδη στο Β. Αιγαίο υπάρχουν προβλήματα. Ποια μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος που δεν ανήκει  αποκλειστικά  στην Ελλάδα; Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος;

Προφανώς και δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Άλλωστε πριν λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα σχετικό σχέδιο της Γερμανίας που θα πάρει σάρκα και οστά το 2020.

Σύμφωνα με αυτό, όποιοι μετανάστες έχουν προσφυγικό προφίλ θα αναχωρούν αμέσως για χώρες τις Ε.Ε., οι οποίοι θα τους δέχονται σε αριθμούς ανάλογους με τον πληθυσμό τους και την οικονομική τους δύναμη. Είναι ένα πρώτο εξαιρετικά σημαντικό βήμα.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι πλέον η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι οι χώρες του Νότου, Ιταλία, Ισπανία και κυρίως η Ελλάδα δεν αντέχουν πλέον να δέχονται τις συνεχώς αυξανόμενες ροές.

  1. Είναι στη σωστή κατεύθυνση ο νόμος για το άσυλο που προώθησε η κυβέρνηση αλλά και η απόφαση για τον έλεγχο των ΜΚΟ;

Ο νόμος για το άσυλο και ο έλεγχος των ΜΚΟ είναι δύο πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, οι οποίες δίνουν το μήνυμα ότι η χώρα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Με την αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η κυβέρνηση στοχεύει σε 10.000 επιστροφές στην Τουρκία μέσα στο 2020. Ο αριθμός είναι εφικτός διότι μειώνονται τα επίπεδα της διαδικασίας και ενισχύονται και οι σχετικές δομές του δημοσίου.

Προφανώς, ο νόμος για τις ΜΚΟ φέρνει μια μεγάλη αλλαγή. Υπήρχε καταγραφή, αλλά ουσιαστικά δεν υπήρχε έλεγχος. Από εδώ και πέρα πλέον θα καταγράφονται ακόμη και τα μέλη τους, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Ο έλεγχος γίνεται ασφυκτικός ώστε να χωρίσει «η ήρα από το στάρι»

  1. Πως μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας που μετά την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα και προκαλεί με κάθε τρόπο;

Το κάνει ήδη με την πολιτική και διπλωματική μέθοδο της ανάσχεσης. Έως σήμερα σε κάθε πρόκληση απαντούσαμε κυρίως με διαβήματα και με ανακοινώσεις περί καταπάτησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Τώρα πλέον έχουμε ένα πλέγμα ενεργειών που δημιουργεί συμμαχίες. Από την παραχώρηση συστοιχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Γαλλία, την υπογραφή του EastMed και τη δήλωση των ΗΠΑ περί εγγυήσεων ασφάλειας, ακόμη-ακόμη και με την επίσκεψη Χαφτάρ, βλέπουμε να δημιουργείται ένα νέο τοπίο.

  1. Ωφελεί ο καθορισμός ΑΟΖ από την Ελλάδα  και τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα βρει το δίκαιο της με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μη υπολογίζοντας ότι θα πρέπει από πριν να έχει γίνει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών;

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις είναι σύνθετες. Ο καθορισμός της ΑΟΖ πρέπει να γίνει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Όσο για τη Χάγη μένω στις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι δεν συζητάμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών και ότι μπορούμε να προσφύγουμε μόνο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

  1. Πως είδατε τη στάση των άλλων κρατών μελών της ΕΕ έναντι της Ελλάδος στην αντιπαράθεση με την Τουρκία καθώς μόνο η Γαλλία φαίνεται να στηρίζει ανοικτά την Ελλάδα;

Προφανώς πρέπει να κατανοούμε ότι σε τέτοια θέματα εκτός από τη Γαλλία, υπάρχει η Γερμανία και δευτερευόντως η Ιταλία. Η Γερμανία λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και του μεγάλου αριθμού Τούρκων που έχει στα σπλάχνα της βλέπει το θέμα διαφορετικά.

Η Ιταλία έστω και χαλαρά έως σήμερα μας υποστήριζε.

  1. Εξελίξεις είχαμε και στο ποδόσφαιρο με την κυβέρνηση να εισάγει τροπολογία για το ποδόσφαιρο με αφορμή τα του ΠΑΟΚ,  που δημιούργησε αναταραχή και προκάλεσε την διαγραφή του κ. Ζαγοράκη.  Θεωρείτε πως οι παρεμβάσεις δίνουν λύσεις ή αφήνουν και παράθυρα ανοικτά;

Οι παρεμβάσεις θα κριθούν σε βάθος χρόνου. Κοινή είναι όμως ή διαπίστωση ότι η κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο «μη παρέκει». Συμφωνώ με την υπογραφή του περιβόητου μνημονίου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Διεθνών Ομοσπονδιών. Επίσης πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει μια νέα αρχή πρέπει να σταματήσει και το πρωτάθλημα.

Όσον αφορά στη τροπολογία η κατάσταση που επικρατούσε μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού αθλητισμού την επέβαλλε.

  1. Με αφορμή την επίσκεψη του ο γενικού γραμματέα Υποδομών κ.  Γιώργου  Καραγιάννη στο μετρό Θεσσαλονίκης  και στους υπό κατασκευή σταθμούς  «Παπάφη» και Αγία Σοφία και με δεδομένη τη θητεία σας στη γενική γραμματεία δημοσίων έργων μπορείτε να αναφερθείτε στο έργο και στη σημασία που έχει για τη συμπρωτεύουσα;.

Κάθε μέρα που περνάει χωρίς το Μετρό η Θεσσαλονίκη χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργατοώρες και σε μόλυνση του περιβάλλοντος. Θα ανακουφίσει την πόλη πάρα πολύ. Η δέσμευση της Κυβέρνησης για παράδοση όλης της γραμμής την Άνοιξη του 2021 είναι εφικτή, αρκεί όλοι οι υπεύθυνοι παράγοντες να παρακολουθούν το έργο σαν καρδιογράφημα και να επεμβαίνουν όπου υπάρχει πρόβλημα.

  1. Σε μια από τις συνεντεύξεις σας έχετε μιλήσει  για στρεβλή ανάπτυξη της χώρας. Εννοείτε πως έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο  κέντρο στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος μένουν στο περιθώριο;

Δεν εννοούσα ακριβώς αυτό. Πράγματι στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκαν μεγάλες πόλεις με οικονομική δύναμη όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε την Ιταλία με το Μιλάνο, την Ισπανία με τη Βαρκελώνη, την Αγγλία με το Μάντσεστερ, τη Γαλλία με την Μασσαλία. Η πολιτική έχει ευθύνη γι’ αυτό. Η αποκέντρωση ξεκινάει κυρίως από τους υπουργούς. Σπάνια υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες.

  1. Δεν συμφωνεί η ΝΔ με το αίτημα του ΚΙΝΑΛ όπως διατυπώθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή  για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτη  η κ. Ε Τουλουπάκη.  Σας θυμίζω πως ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής προέβη σε βαρύτατες καταγγελίες ότι υπήρξε σχέδιο ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράςο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παραμονές εκλογών  για την υπόθεση Νοvartis. Πως θα χαρακτηρίζατε την υπόθεση τελικά;

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η προανακριτική ασχολείται με τη διερεύνηση τυχόν απόπειρας του κ. Παπαγγελόπουλου να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη με σκοπό σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να διασυρθούν ή και να φυλακισθούν ακόμη.

Υπάρχουν τέσσερις δικαστικοί λειτουργοί που έχουν καταθέσει τέτοιες απόπειρες. Την απόφαση για την παραπομπή θα την πάρει η προανακριτική.