ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-Το σήμερα και το αύριο των ορυκτών πόρων ΣΜΕ 29/4/2025 Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση.
Οι ορυκτοί πόροι παραμένουν θεμέλιοι λίθοι της παγκόσμιας οικονομίας, παρέχοντας τις πρώτες ύλες για την ενέργεια, τις κατασκευές, τη βιομηχανία και την τεχνολογία.
Στη σημερινή εποχή της μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη, ο ρόλος τους εξελίσσεται ραγδαία.
Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η ψηφιακή επανάσταση και η ανάγκη για περιβαλλοντική υπευθυνότητα επιτάσσουν νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση των ορυκτών πόρων.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες προσφέρουν εργαλεία για πιο αποδοτική, ασφαλή και περιβαλλοντικά βιώσιμη εκμετάλλευση.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αισθητήρων και big data στη γεωλογική έρευνα και στην εξόρυξη επιτρέπει την ακριβέστερη εντοπισμό κοιτασμάτων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αξιοποιούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων μέσω ανάλυσης γεωλογικών δεδομένων.
Στη Φινλανδία, drones εξοπλισμένα με φασματικούς αισθητήρες χαρτογραφούν υπόγεια αποθέματα χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Παράλληλα, η ρομποτική και η αυτοματοποίηση μειώνουν την ανθρώπινη έκθεση σε επικίνδυνες εργασίες και αυξάνουν την αποδοτικότητα.
Στον Καναδά, η αυτοματοποιημένη εξόρυξη μέσω ρομποτικών οχημάτων μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα και αυξάνει την ασφάλεια.
Το μέλλον ανήκει στην κυκλική οικονομία και στην καινοτομία.
Η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από μεταχειρισμένες μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα και βιομηχανικά απόβλητα, η ανακύκλωση και η αξιοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών ανοίγουν νέους δρόμους για την επάρκεια πόρων χωρίς την εξάντληση φυσικών αποθεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ως χώρα με πλούσια γεωλογική ποικιλομορφία και σημαντική μεταλλευτική παράδοση, έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην πρωτοπορία, επενδύοντας στην έρευνα, στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων.
Η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μοχλό ανάπτυξης, καινοτομίας και μετάβασης σε μια πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνία.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει παρασυρόμενοι από ακραίες φωνές δεν θα αξιοποιήσουμε τον τεράστιο ορυκτό μας πλούτο.
Αντίσταση, λοιπόν, χρειάζεται απέναντι είτε στους κατ’ επάγγελμα φίλους του περιβάλλοντος είτε στους ζηλωτές του.
Πάντα, βέβαια, σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες της ΕΕ.
Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσης