ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 01.12. 2014
Είναι γεγονός ότι ζούμε  εποχή με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε ενέργεια.
Οι πηγές ενέργειας την τελευταία δεκαετία έχουν πολλαπλασιαστεί.
Επόμενο είναι να επηρεασθεί λοιπόν και η αυτοκίνηση που αποτελεί ένα μεγάλο τομέα κατανάλωσης ενέργειας για  όλες τις οικονομίες του κόσμου.
Έτσι έχουμε χρήση νέου τύπου καυσίμων και άλλων πηγών ενέργειας ,  και κατ’ επέκταση νέων τεχνολογιών οχημάτων.
Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε πλέον και φυσικό αέριο στην αυτοκίνηση. Αν και άρχισε περίπου πριν μία δεκαετία η χρήση του φυσικού αερίου στα λεωφορεία της Αθήνας και αργότερα στα απορριμματοφόρα , με άμεσα μάλιστα αποτελέσματα στη μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας , άργησε η επέκταση του στον υπόλοιπο στόλο των οχημάτων.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε το Υπουργείο μας ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση του φυσικού αερίου και πρόσφατα της ηλεκτροκίνησης , ώστε οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας να διατίθενται εύκολα και με ασφάλεια στην αγορά.
Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη σε εμπορικό επίπεδο της αυτοκίνησης, εμφανίστηκε προ δεκαετίας περίπου με τα υβριδικά αυτοκίνητα .
Εδώ και 5 χρόνια έχουμε και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυρίως μπαταριών λιθίου.
Στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, δεν έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο αυτοκίνησης ούτε με φυσικό αέριο ούτε με ηλεκτρισμό.
Βέβαια οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην αυτοκίνηση δεν σταματούν εδώ.
Η ΤΟΥΟΤΑ ήδη ανακοίνωσε για το 2015 την εμπορική διάθεση στην αγορά του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου κυψελών καυσίμου υδρογόνου,  ένα ακόμα βήμα προς την οικονομία του υδρογόνου.
Την εμπορική διάθεση  αυτοκινήτων της ίδιας τεχνολογίας υδρογόνου , προγραμματίζουν και άλλες 4 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τα αμέσως επόμενα χρόνια
Θα έλεγα λοιπόν κλείνοντας, πως σημαντικότατες εξελίξεις μας περιμένουν, στο τομέα που πραγματεύεται η σημερινή ημερίδα.