ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Εφημερίδα «Karfitsa» 25-10-2013)

0
Η έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου στην πόλη μας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της σύγχρονης Θεσσαλονίκης με το πλούσιο, ιστορικό παρελθόν της.
Στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη αναβιώνει η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η «συμβασιλεύουσα», φέρνοντας στο προσκήνιο ένα σημαντικό κεφάλαιο για τους σημερινούς κατοίκους της. Στους βυζαντινούς χρόνους η Θεσσαλονίκη γνώρισε σπουδαία οικονομική και πνευματική ανάπτυξη, αναδείχθηκε σε διαμετακομιστικό κέντρο με επίκεντρο το λιμάνι της και κέρδισε επάξια τον τίτλο της δεύτερης πόλης σε όλη τη βυζαντινή αυτοκρατορία.
Άλλωστε, η  Θεσσαλονίκη ήταν παρούσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του Βυζαντίου. Ήταν η πόλη που σκορπούσε την ακτινοβολία του βυζαντινού πολιτισμού σε όλο το βαλκανικό χώρο, η γενέτειρα του Κύριλλου και του Μεθόδιου. Λαμπρά μνημεία και λογοτεχνικά κείμενα αποτυπώνουν γλαφυρά το στρατηγικό ρόλο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη γίνεται ακόμη μια αιτία να ανακαλέσουμε την ιστορική μνήμη, σχεδιάζοντας το μέλλον της πόλης.
Σήμερα, η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο θρησκευτικού τουρισμού είναι μια από τις βάσεις, στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξή της. Με σεβασμό στις παραδόσεις, μπορούμε να αναζητήσουμε εκ νέου τον κομβικό ρόλο της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, ακολουθώντας τα ορθόδοξα θρησκευτικά μονοπάτια, σε μια διαδρομή με αφετηρία το Άγιον Όρος και με ενδιάμεση στάση τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη διαδρομή είναι που μας θύμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.