Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, στο 1ο YOUTRUCK FESTIVAL,που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο Ελληνικού

Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, στο 1ο YOUTRUCK FESTIVAL,που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο Ελληνικού.

 

 

  • Τα επόμενα χρόνια, οι επαγγελματίες οδηγοί θα ταξιδεύουν σε ένα διαφορετικό οδικό δίκτυο, το οποίο θα είναι σύγχρονο και θα τους παρέχει συνθήκες ασφάλειας. Με αυτό το στόχο, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες, οι οποίες φέρνουν θετικά αποτελέσματα .
  • Μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ήταν «παγωμένα», παίρνουν το ένα μετά το άλλο και πάλι μπρος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, οι οποίοι πρόσφατα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, παρά το ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
  • Δεν είναι όμως μόνον οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται σήμερα, καθώς δεκάδες άλλα έργα είτε δημοπρατούνται, είτε επιταχύνεται η κατασκευή τους.
  • Προχωρούμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε κάθε έργο χωριστά, είτε πρόκειται για οδικό, είτε για λιμενικό, είτε για αεροπορικό ή σιδηροδρομικό έργο, ώστε να του δώσουμε το φιλί της ζωής.
  • Και βέβαια οι οδικοί άξονες βρίσκονται στο επίκεντρο μας και πολύ σύντομα ο συγκοινωνιακός χάρτης θα αλλάξει. Ενδεικτικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή, Φλώρινα – Νίκη. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτών των αξόνων, μέσα στα επόμενα δυο – τρία χρόνια, θα υπάρχει πολύ σύντομη και βέβαια ασφαλής πρόσβαση στα γειτονικά κράτη.
  • Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σύγχρονα δίκτυα μεταφορών και υποδομών, αλλά και εκσυγχρονίζουμε υφιστάμενα, με στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστικό διαμετακομιστικό κόμβο. Γι’ αυτό άλλωστε προωθούμε τις εμπορευματικές μεταφορές, τον τομέα των logistics, ο οποίος εμφανίζει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης.
  • Δουλεύουμε και για την ένταξη νέων έργων, προωθώντας τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, που θα υλοποιηθούν με το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά το 2014 και φθάνει μέχρι το 2020.
  • Παρεμβάσεις πραγματοποιούνται και σε διάφορα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο εμπορικός και διαμετακομιστικός τους ρόλος.
  • Και βέβαια η υλοποίηση των έργων υποδομής, μοιραία δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης. Δεν είναι μόνον το οδικό δίκτυο της Ελλάδας που αναβαθμίζεται και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας που αυξάνεται, καθώς η κατασκευή των έργων εισφέρει σημαντικότατους κοινοτικούς πόρους στη χώρα, ανοίγει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τονώνει το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου.
  • Τα έργα παίζουν καθοριστικό ρόλο, ώστε από την ύφεση να περάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, που πλέον δεν αργεί. Η καθημερινή μάχη αναχαίτισης της ύφεσης, πολύ σύντομα, θα φέρει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, το οποίο ήδη διαμορφώνεται με συγκεκριμένα έργα και δράσεις σε όλη την Ελλάδα.