Δ.Τ. ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» (4-2-2013)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ Μ.Μ.Ε.
                                                                            Θεσσαλονίκη,04-02-2013
 
Ημερίδα με θέμα «ανάπτυξη και υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα» διοργανώνει σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00) στο ξενοδοχείο «Porto Palace» της Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με ομιλητές τον Υπουργό κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτο Σιμόπουλο.
Η εισήγηση του ΥΜΑΘ θα αφορά στο μοντέλο ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εκείνη του κ. Σιμόπουλου θα έχει θέμα «οι υποδομές στο επίκεντρο της ανάπτυξης».
Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος, ενώ μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων που έχουν προσκληθεί.
Στην εισήγησή του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης θα εξηγήσει πως η σημερινή ημερίδα έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και πως αυτά συνδέονται με την επιστροφή της πατρίδας μας σε τροχιά ανάπτυξη.
«Υποδομές σημαίνουν ανάπτυξη» θα πει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου, υποστηρίζοντας πως το 2013 η ελληνική οικονομία καλείται να πάψει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και να κάνει άλμα προς τα εμπρός
Όπως θα πει: «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική με αποτέλεσμα και αυτό μεταφράζεται στην προσέλκυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων, καθώς και σε μείωση της ανεργίας, ώστε να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, με ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Μια Ελλάδα που θα την εμπιστεύονται πρώτα οι Έλληνες και μετά οι εταίροι μας».
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του θα καταστήσει σαφές πως μόνο αν η Ελλάδα γίνει φιλική προς τις επενδύσεις και απενοχοποιήσει όρους όπως επιχειρηματικότητα και κέρδος, τότε θα καταφέρει να χτυπήσει στη ρίζα του το πραγματικό πρόβλημα της «ανορθολογικής οικονομίας μας».
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ΥΜΑΘ στην εθνική προσπάθεια αναγέννησης της πατρίδας μας, ο κ. Καράογλου θα εστιάσει στις αναπτυξιακές αρμοδιότητες που ήδη έχει αναλάβει το Υπουργείο, θα επιμείνει στην αναγκαιότητα να του δοθούν ακόμα περισσότερες, θα περιγράψει αναλυτικά το σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών που λειτουργεί στο Διοικητήριο, θα αναφέρει τις δράσεις που έχει αναλάβει για τη μακροχρόνια ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα εκφράσει τη φιλοδοξία του «το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να γίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης της Β.Ελλάδας».
«Απώτερος σκοπός μας», θα σημειώσει ο Υπουργός, «είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενιαίου αναπτυξιακού χώρου της Β. Ελλάδας, η δημιουργία βιώσιμης, ανταγωνιστικής και περιφερειακής οικονομίας, καθώς και η επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα των ευκαιριών και της εξέλιξης. Μια Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνίστρια και απελευθερωμένη από τα βαρίδια του χθες. Μια Βόρεια Ελλάδα όπου ο επιχειρηματίας δεν θα εγκλωβίζεται στη γραφειοκρατία, αλλά ούτε θα μπορεί να αμφισβητεί την ηθική  και τη διαφάνεια των κανόνων του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού».
Στη δική του εισήγηση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, θα τονίσει ότι σκοπός του είναι να αποδείξει πως «στη χώρα, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, κάτι αλλάζει τους τελευταίους μήνες».
«Δουλεύουμε με επιμονή, συντονισμό και πνεύμα συνεργασίας ώστε να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες, όπως γινόταν συχνά στο παρελθόν» θα αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «επανεκκινούμε έργα και συνεχίζουμε προσπάθειες που βρήκαμε έτοιμες».
Σύμφωνα πάντα με τον κ.Σιμόπουλο: «Τα παραδείγματα των κάθετων αξόνων της Εγνατίας, όπως Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή, Φλώρινα-Νίκη, η επανεκκίνηση των εργασιών στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, η δημοπράτηση των κόμβων της δυτικής περιφερειακής και της εκβάθυνσης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, αποτελούν πιστοποιητικά σημαντικά».
Τέλος, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σιμόπουλος αναμένεται να τονίσει πως: «Παράλληλα, μικρές εκ πρώτης όψεως, παρεμβάσεις όπως η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών της Μενεμένης, η χωροθέτηση καταφυγίων ιστιοπλοϊκών σκαφών στο Θερμαϊκό, η ανάδειξη της πλατείας Διοικητηρίου και η δημοπράτηση σχολείων σε όλη την πόλη, αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κατασκευαστικά στο επίκεντρο».