Δ.Τ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΘΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (24-1-2013)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο στο υπό ανέγερση Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο Φιξ), προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη τωνεργασιών αποπεράτωσης του έργου. Ο κ. Τζαβάρας διαπίστωσε με ικανοποίηση, ότι το έργο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τη σύμβαση. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2014 και όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι «ευτυχής σύμπτωση που ένα τόσο λαμπρό έργο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ξεχωριστών Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης σε όλη την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014». Ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του Μουσείου αρχιτέκτονας κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης εξήγησε στον Αναπληρωτή Υπουργό τις αισθητικές επιλογές που έγιναν ώστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να υπάρχει αναγωγή της εξωτερικής μορφής του κτιρίου με τα φυσικά και αισθητικά στοιχεία της κοίτης του Ιλισού.
Στην συνέχεια ο κ. Τζαβάρας προήδρευσε σύσκεψης στηνοποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, οΓενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος , ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Ανδρέας Κατσανιώτης ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας και τέθηκαν υπόψιν του μία σειρά θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν. Από την πλευρά του ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα, σε νέα σύσκεψη που ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στο Υπουργείο, παρουσία εκπροσώπων της διαχειριστικής αρχής και στελεχών του Υπουργείου.
Σημαντική ήταν η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού στο θέμα της απάλειψης του στεγάστρου στην είσοδο του κτιρίου το οποίο, όπως ανέφερε, «παραβιάζει την αισθητική αρμονία της αρχιτεκτονικής κόψης του έργου». Ο κ. Τζαβάρας δεσμεύτηκε εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και το Αττικό Μετρό, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά.
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε:
«Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν η ανάγκη να διαπιστώσω τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το έργο. Πριν από 3 μήνες έκανα την πρώτη μου επίσκεψη και οφείλω να ομολογήσω ότι τότε δε μπορούσα, έστω και με τη φαντασία μου, να καταλάβω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, η τελική μορφή που θα έχει αυτό το μουσείο. Σήμερα διαπιστώνω ότι οι εργασίες εξελίσσονται τόσο γοργά ώστε πλέον όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι θα προκύψει ένα λαμπρότατο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, με ακτινοβολία και αρχιτεκτονική σπουδαιότητα που λίγα Μουσεία διαθέτουν στην Ευρώπη. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για την Κυβέρνηση και για το Υπουργείο μας που αυτό το έργο, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, εξελίσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς. Είχα την ευκαιρία επίσης να ακούσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές και να δοθεί η δυνατότητα, σε μια σύσκεψη που θα κάνουμε στο Υπουργείο την επόμενη Πέμπτη, να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που μας τέθηκαν. Κυρίως, κι εδώ βεβαίως επικαλούμαι και τη συμβολή του φίλου μου του Στράτου Σιμόπουλου, θαπρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα του στεγάστρου, που πράγματι παραβιάζει την αισθητική αρμονία του έργου. Θα πρέπει το Αττικό Μετρό να αναλάβει την υποχρέωση σε συνεργασία με εμάς ,  να δώσει μια λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί η όμορφη εικόνα αυτού του αρχιτεκτονικού άθλου που συντελείται σ’αυτήν την περιοχή.
Θα είναι πράγματι μια πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες η δυνατότητα που προσφέρεται στον καθένα μέσα απ’αυτό το μουσείο να έρχεται σε επαφή με τη μοντέρνα τέχνη και κυρίως για να δείξουμε έμπρακτα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο κλασικός πολιτισμός, αλλά με την ίδια ζέση και με τον ίδιο ζήλο καλλιεργούμε και όλες τις μορφές του σύγχρονου πολιτισμού.
Δημοσιογράφος: Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι οικονομικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα προβλήματα που υπάρχουν πρωτίστως είναι τεχνικά. Πρώτον υπάρχει το ζήτημα του στεγάστρου, το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε. Το δεύτερο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η αναπροσαρμογήτης μελέτης στα νέα δεδομένα που υπάρχουν για τη λειτουργία του κτιρίου με βάση τη νομοθεσία που ισχύει για τον περιβαλλοντικό του εκσυγχρονισμό. Θέλουμε ένα έργο βιοκλιματικό και όχι ενεργοβόρο το οποίο θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και δεν θα λειτουργεί με δαπανηρό τρόπο για το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ λοιπόν, ότι κι αυτό θα το αντιμετωπίσουμε.
Δημ: Θα είναι ένα πράσινο κτίριο δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, θα είναι ένα πράσινο κτίριο.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Μάρτιο τα εγκαίνια αυτού του λαμπρού μουσείου, συμπίπτουν με την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ. Επομένως είναι και μια πρόκληση για όλους μας να έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι πραγματικά νεωτεριστικό και ακτινοβόλο που θα μας δίνει εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός. Γι αυτόν τον στόχο όλοι μαζί, κυβέρνηση, κατασκευαστές, υπάλληλοι, εργατοτεχνίτες, θα αγωνιστούμε και θα τον πετύχουμε.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε:
«Στη σύσκεψη εξετάσαμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ώστε ο σταθμός του μετρό Συγγρού- Φιξ να ενσωματωθεί στην αισθητική του νέου Μουσείου, που είναι σύγχρονη και μοντέρνα»
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας κ. Παναγιώτης Μαλαμίτσηςσε δηλώσεις του τόνισε:
«Η χώρα είναι 6 χρόνια σε κρίση. Για αυτή τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλος χρόνος, αν σκεφτείτε κι ότι κινούμεθα με άλλες ταχύτητες. Όμως οι χώρες που είναι σε κρίση, ξέρουμε όλοι ότι γεννούνε τέχνη. Και μάλιστα σύγχρονη τέχνη. Περιμένουμε, λοιπόν τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης να εμφανιστούνε κιεδώ, με τη γέννηση της σύγχρονης τέχνης που θα στεγαστεί σ αυτόν τον υπέροχο χώρο. Τέτοιοι χώροι, δεν υπάρχουν στην Αθήνα. Θα είναι , θα το δείτε σας το υπόσχομαι, ένας πάρα πολύ κομψός χώρος. Την άνοιξη του 2014 θα είναι έτοιμο το κτίριο. Θα είναι ένα κτίριο το οποίο στοχεύουμε σήμερα να έχει ενεργειακή κατανάλωση μειωμένη κατά 60% σε σχέση με αυτό το οποίο είχε σχεδιαστεί και μάλιστα θα είναι ένα «πράσινο» κτίριο, ένα πανέμορφο κτίριο σ ένα συγκρότημα το οποίο θα είναι αντάξιο της χώρας μας. Δημοσιογράφος: Θα μας θυμίσετε πότε ξεκινήσατε τις εργασίες;
Παναγιώτης Καλαμίτσης: Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2011, πέρασαν 13 μήνες, έχουμε άλλους 10 μήνες από τη συμβατική προθεσμία και κάποιους μήνες για να μπορέσει το μουσείο να στήσει τις εκθέσεις του, τις μόνιμες συλλογές του και όλα αυτά τα οποία επιμελείται με πολλή μεγάλη επιτυχία, πρέπει να το καταθέσουμε, η κυρία Καφέτση.
Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE <m: