ΚΑΝ΄ ΤΟ ΟΠΩΣ… ΟΙ ΜΑΛΔΙΒΕΖΟΙ! (Capital.gr 24-1-2013)

0
Αποτελεί πεποίθησή μου, ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Όμως δυστυχώς, εκθρέψαμε ένα δημόσιο σύστημα διοίκησης, το οποίο όχι μόνο δεν έδωσε αναπτυξιακή ώθηση, αλλά αντίθετα αντιστρατεύτηκε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, δεν θα μπορούσε να… γλιτώσει από όλη αυτή την κατάσταση.
Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, όμως θα αναφερθώ στο παράδειγμα ενός πολύ μικρού κράτους, του οποίου το όνομα αποτελεί συνώνυμο του τουρισμού: των Μαλδίβων.
Οι Μαλδίβες, που αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησίδων, εκ των οποίων κατοικούνται μόλις 250, έχουν διάπλατα ανοικτές τις πόρτες τους στις επενδύσεις. Η κυβέρνηση μισθώνει ολόκληρες νησίδες σε ιδιώτες ή εταιρίες, συνήθως για 25 χρόνια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως θέρετρα, μαρίνες, καταδυτικά κέντρα ή οτιδήποτε σχετίζεται με τουριστική υποδομή. Η ενοικίαση γίνεται μετά απόδημοπρασία, ενώ ο πλειοδότης αποφασίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θέτει το κράτος.
Και κάπως έτσι, με τα κεφάλαια των ιδιωτών, οι Μαλδίβες έφτασαν να αποτελούν συνώνυμο του παραδείσου και παγκόσμιο προορισμό κυρίως για γαμήλια ταξίδια, αλλά όχι μόνο γι αυτά. Η κυβέρνηση των Μαλδίβων αντί να βάζει εμπόδια διευκόλυνε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον τουρισμό, ο ιδιωτικός τομέας έφτιαξε υποδομές, οι υποδομές προσέλκυσαν τουρίστες και οι Μαλδίβες γνώρισαν ανάπτυξη. Και βέβαια ο ιδιώτης που προχωρά στην επένδυση, υποχρεούται να προσλαμβάνει ντόπιους.
Με δυο λόγια, η οικονομία των Μαλδίβων αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης, η οποία δημιούργησε θέσεις εργασίας και πολλαπλασίασε τα εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στο 90% των φορολογικών εισπράξεων των Μαλδίβων!
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα και μόνο η σκέψη για ενοικίαση νησίδων αποτελεί ταμπού. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις συγκεκριμένων κύκλων οι οποίοι αντιστρατεύονται σε οτιδήποτε μπορεί να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη. Όπως πάντα, σπεύδουν να μιλήσουν για ξεπούλημα της χώρας και για εθνική μειοδοσία.
Αντίθετο δρόμο όμως πρέπει να πάρουμε με μπροστάρη τον τουρισμό που στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις, στις δικές μας υπηρεσίες, στα δικά μας προϊόντα. Αποτελεί τον πολύτιμο σύμμαχο της Ελλάδας όχι μόνο στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά στο δρόμο της μείωσης της ανεργίας, στο δρόμο της ανάπτυξης, στο δρόμο της εισροής εσόδων. Στο χέρι μας είναι να τον αξιοποιήσουμε. Διότι η Ελλάδα είναι ευλογημένη και έχει όλο το… πακέτο.

<w_LsdException Locke