0

 Όσο  πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θεωρώ ότι οδημόσιος διάλογος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο κεφάλαιο «ανάπτυξηκαι Θεσσαλονίκη», λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πουβιώνει η χώρα. 

Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, κανένας  Θεσσαλονικιόςδεν περιμένει από τους υποψήφιους βουλευτές να ακούσει υποσχέσεις για παροχέςπου δεν μπορούν να τηρηθούν. Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε και πρέπει ναδεσμευτούμε ότι θα προχωρήσουν ορισμένες παρεμβάσεις  χαμηλούδημοσιονομικού κόστους οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΒορείουΕλλάδος.

ʼλλωστε, η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει δενεπιτρέπει εμμονές σε λάθος μίγμα πολιτικής, ενώ αντίθετα επιβάλλει τηδρομολόγηση  πολιτικών που θα θέσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και θααυξήσουν τη ρευστότητα στην αγορά. 

Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι:

-Η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της «ΖώνηςΚαινοτομίας Θεσσαλονίκης» με τη χωροθέτηση των δράσεων της και τη θεσμοθέτησηειδικών κινήτρων εγκατάστασης επιχειρήσεων νέας οικονομίας στα όρια της 

-Η λήψη μέτρων ικανών να αυξήσουν την παραγωγικότητα τουΛιμένος Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής που θα τονκαταστήσει τον ανταγωνιστικότερο της περιοχής 

-Η ουσιαστική αποκέντρωση των διαδικασιών για εγκρίσειςεπενδύσεων υπαγόμενων σε αναπτυξιακούς νόμους

-Η αξιοποίηση της Δ.Ε.Θ. και των Πανεπιστημίων

Στα παραπάνω προσθέτω την ανάγκη να μην υπάρχει καμίαπερίοδος κατά την οποία δεν θα λειτουργεί ο αναπτυξιακός νόμος, όπως συνέβη στοπρόσφατο παρελθόν. 

Ρόλο μπροστάρη σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να έχουν και οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνσηκινείται και ο τερματισμός της συνεχούς αντιπαράθεσης θεσμικών και μηπαραγόντων για τα αναπτυξιακά έργα.  Το βλέπουμε στις ημέρες μας με τοΜετρό, την εξωτερική περιφερειακή και τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. 

Τέλος, οι εκλογές γίνονται σε μια εποχή που ο κόσμος δενανέχεται πλέον να  του «χαϊδεύουν τα αυτιά». Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όσοιδιεκδικούμε τη ψήφο του να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής μιλώντας τηγλώσσα της αλήθειας. 

Μόνο έτσι θα μπορούμε την επομένη των εκλογών να τουςκοιτάζουμε στα μάτια.