Συνέντευξηστον Σταύρο Οραήλογλου

Έτοιμος νατολμήσει στα δύσκολα δηλώνει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στηνΑ΄Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος. Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝέαςΔημοκρατίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εκτεθεί στηνπολιτική στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε, ενώ θεωρείότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αν ενωθούν μεταξύ τους οι «κρίκοι τηςανάπτυξης».

-Για ποιολόγο ένας επιτυχημένος επαγγελματίας να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, τηστιγμή μάλιστα που η κοινή γνώμη δείχνει να της γυρνά την πλάτη;

«Αυτή είναιμια ερώτηση στην οποία καλούμε να απαντήσω πολύ συχνά. Το εύκολο, κύριεΟραήλογλου, θα ήταν να κάτσω σπίτι μου και να παρακολουθώ τις εξελίξεις απόαπόσταση, έχοντας την… πολυτέλεια να κριτικάρω εκ του ασφαλούς. Θεωρώ, όμως,ότι στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, η Πολιτεία έχει ανάγκη από ανθρώπουςτων πράξεων και όχι από πρότυπα του life style τα οποία επενδύουν στηνεπικοινωνία και όχι στην ουσία, εκφέροντας πολλές φορές έναν επιτηδευμένο λόγοο οποίος καλύπτει την απουσία θέσεων και προτάσεων. Για αυτό, μετά από μιαεπαγγελματική διαδρομή τριάντα χρόνων, τολμώ στα δύσκολα και συμμετέχω στοψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης».  

-ΚύριεΣιμόπουλε, τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στη σημερινή δύσκολη οικονομική καικοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα;

«Θεωρώ ότι ησημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε τοπολιτικό σύστημα  από το 1981 και μετά, με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεωντου ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν στην εξουσία πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ότι η ΝΔ. Τοκράτος δανειζόταν ανεξέλεγκτα, μοίραζε μετά τα δανεικά με έναν δικό του τρόπομέσα από το οποίο όπως φάνηκε πλούτιζε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, ενώεμείς γινόμασταν πελάτες του. Για αυτό οδηγηθήκαμε στην έλλειψηανταγωνιστικότητας, στα μεγάλα ελλείμματα, στο  μεγάλο δημόσιο χρέος».

-Μπορούμε νααλλάξουμε όλα αυτά τα οποία συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες;

«Καταρχήνπρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών,να υπάρχει πόθεν έσχες για τους δημοσίους λειτουργούς, να επανεξεταστεί οαριθμός βουλευτών-βουλευτών Επικρατείας, να μπούμε ακόμα και στη συζήτηση γιακατάργηση προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα. 

Παράλληλαπρέπει να ασχοληθούμε και με τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται το πολιτικόπροσωπικό. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που αφορά την επικοινωνία και τηνουσία στην πολιτική. Η επικοινωνία πλέον καλύπτει την ουσία, ο πολιτικόςενδιαφέρεται για την εκλογή  και όχι να παράγει έργο. Φτάσαμε, λοιπόν, στοσημείο να μην έχουμε ικανούς ανθρώπους να παράγουν έργο.  Φυσικά αυτό πουλέω δεν αφορά τους πάντες. Εφόσον, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο πολιτευτήκαμεαπέτυχε, πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστικές αλλαγές».

-Υπάρχει φωςστην άκρη του τούνελ; 

«Είμαιαισιόδοξος άνθρωπος, για αυτό συνηθίζω να λέω ότι χωρίς ελπίδα δεν μπορείς ναείσαι δημιουργικός. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. ʼλλωστε ως Έλληνεςέχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στις πιοδύσκολες καταστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενώσουμε τους κρίκους σεαυτό που αποκαλώ αλυσίδα ανάπτυξης. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ.για μείωση φορολογικών συντελεστών, ενιαίο φόρο ακινήτων, ίδρυση υφυπουργείουΕπενδύσεων παρά τω Πρωθυπουργώ, σταθερό δεκαετές φορολογικό καθεστώςεπενδύσεων, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ανακήρυξη ΑΟΖ, εκταμίευσηκονδυλίων ΕΣΠΑ με έμφαση στην επιχειρηματικότητα νέων και αυτοαπασχολούμενων,εκσυγχρονισμό δημόσιου τομέα, εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καιεπανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με ουσιαστικές αποκεντρωμένεςαρμοδιότητες, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και μας δείχνουν τοδρόμο». 

-Οιδημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα δεν εμπιστεύεται ακόμα τηνκυβερνητική πρόταση της ΝΔ. 

«Είναιλογικό καθώς λόγω της απογοήτευσης που το διακατέχει στη παρούσα φάση για όσαπροηγήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, μοιάζει με κινούμενη άμμο. Ωστόσο πιστεύωότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πρέπει να είναι εκλογές διαμαρτυρίας ούτε ναεπικεντρωθούν στο δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», αλλά στο πως θα πάμε τη χώραμπροστά. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η πολιτική της ΝΔ θα γίνεταιπερισσότερο κτήμα των πολιτών». 

Normal 0 false false false <w:LidThemeOthe"