ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ (Εφημερίδα «Karfitsa» 7-9-2013)

0
Περιδιαβαίνοντας κανείς το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος το καλοκαίρι άκουγε ομιλίες κατοίκων της Βαλκανικής, που ήρθαν στην Κεντρική Μακεδονία για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Μπορεί ο τελικός τους προορισμός να ήταν οι καταγάλανες ακτές των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και φυσικά Χαλκιδικής, αλλά η άμεση πρόσβαση στην πόλη μας για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς είναι ένα από τα κλειδιά για την ευημερία της τα επόμενα χρόνια.
Αναμφίβολα, οι συνθήκες είναι αντίξοες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με επιμονή, υπομονή και καθημερινή προσπάθεια, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων υλοποιούμε στην κατεύθυνση αυτή σύγχρονες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με όχημα την «Εγνατία Οδός ΑΕ». Με επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσία υλοποιεί και σχεδιάζει ένα πλέγμα δικτύων, που ενισχύουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως στρατηγικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα έργα της αναβάθμισης της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής, της σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η κατασκευή του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
Παράλληλα με τα οδικά έργα, οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στο πεδίο της θαλάσσιας συγκοινωνίας (με την εξασφάλιση του χρηματοδοτικού πλαισίου για την ολοκλήρωση των μελετών), δημιουργούν νέα δεδομένα στη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και μια μεγάλη επένδυση που πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», η οποία θα επιτρέψει το 2015-2016 να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις. Είναι ένα πάγιο αίτημα της Βόρειας Ελλάδας  το οποίο θα έχει ικανοποιηθεί τα επόμενα 2-3χρόνια, ενισχύοντας την παρουσία της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη.
Την ίδια ώρα, κάτω από την επιφάνεια της γης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ότι παραλάβαμε ένα έργο «ημιθανές» και ότι οι ρυθμοί υλοποίησής του έχουν σήμερα επιταχυνθεί, προκειμένου η πόλη να διαθέτει τα επόμενα χρόνια συγκοινωνιακά μέσα εφάμιλλα μεγαλουπόλεων του εξωτερικού. Είναι, επίσης κοινός τόπος ότι τα έργα μετρό προσφέρουν αναπτυξιακή διάσταση στις τοπικές οικονομίες και αναβαθμίζουν αισθητικά ολόκληρες περιοχές.
Το σχέδιο για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελεί για αυτήν μια μοναδική ευκαιρία. Άλλωστε η γεωγραφική της θέση και οι διαχρονικά φιλικές σχέσεις με τους γείτονές μας έχουν αφήσει δείγματα γραφής τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Εμείς δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας, προσφέροντας τη βάση, δηλαδή τις υποδομές. Γιατί για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αιώνες τώρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη, αρκεί η ίδια να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.