ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΥΛΙΑ (Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» 17-5-2015)

Η προσέγγιση των εσωκομματικών θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύω ότι απαιτεί κοινή λογική, η οποία, όπως έλεγε και ο WEBER, δυστυχώς σπανίζει στην πολιτική.
Αυτό θα επιχειρήσω σήμερα , γνωρίζοντας ότι η άποψή μου πιθανώς δεν θα είναι αρεστή σε καμία πλευρά.
Υπάρχει σήμερα γκρίνια και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά από μερίδα στελεχών, αλλά και οπαδών ναι ή όχι ; Προφανώς ναι.
Η συζήτηση δεν έκλεισε με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής και όποιοι προσπαθούν να μη δουν τι συμβαίνει, εθελοτυφλούν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ,κυρίως επώνυμα στελέχη, συνεχίζουν τις κινήσεις αμφισβήτησης, με σκοπό τη σταδιακή αποδυνάμωση του Προέδρου. Ας δούμε, λοιπόν , τα επιχειρήματά τους.
Α. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μεγάλη ήττα, ο πρόεδρος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Απάντηση: Ένας αρχηγός που παρέλαβε ένα κόμμα στο 32% και μια χώρα στην ύφεση έχει αποτύχει όταν μετά από επιβολή μιας σκληρής λιτότητας πέτυχε στις εκλογές ποσοστό 28%, η χώρα από 10% έλλειμμα έχει πλεόνασμα και αντί ύφεσης 7% παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη; Σίγουρα όχι, ειδικά όταν μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Β. Απαιτείται ιδεολογικός επαναπροσδιορισμός της Ν.Δ και επιστροφή στις ρίζες.
Απάντηση: Ποιες αποφάσεις ή ενέργειες απέχουν από τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό; Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η μείωση του κράτους, η μάχη με τα πολιτικά άκρα ή μήπως η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η θέσπιση του  ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος;  Εξαιρώ την υπέρμετρη φορολόγηση της μεσαίας τάξης με μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ κλπ.
Γ. Ο Σαμαράς στηρίχθηκε σε μια ολιγομελή ομάδα συνεργατών, που έφερε μαζί του στο Μαξίμου.
Απάντηση: Αλήθεια είναι, αλλά αν δει κανείς τα στελέχη των Κυβερνήσεών του, εύκολα θα καταλάβει, ότι έδωσε ευκαιρίες σε πολλούς από το όλον της Νέας Δημοκρατίας.  Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτή η στενή ομάδα συνεργατών έπαιξε το κύριο ρόλο ώστε να γίνει αρχηγός και αργότερα πρωθυπουργός.  Απ΄ ότι ξέρω ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.
Δ.  Πρέπει να επιστρέψει ο Καραμανλής και να  ενώσει την παράταξη.
Απάντηση:  Ο Καραμανλής αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, ουδέποτε όμως έδειξε την παραμικρή διάθεση να επιστρέψει στην αρχηγία της ΝΔ και οι περισσότεροι από όσους χρησιμοποιούν εσωκομματικά το όνομά του, το κάνουν επειδή οι ίδιοι αναζητούν ρόλο ώστε να ξαναέρθουν στο προσκήνιο.  Επίσης ανέκαθεν στο χώρο της κεντροδεξιάς υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη κόμματα εκτός της ΝΔ.  Απλώς σήμερα τα μνημόνια τα έχουν δυναμώσει.
Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ας είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς.
Η πορεία της Ν.Δ. και του Προέδρου της θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της Κυβέρνησης και του Σύριζα. Γι΄ αυτό, είναι σήμερα άκαιρη οποιαδήποτε ανακίνηση θέματος αρχηγίας. Με την διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού, με τον πρωθυπουργό έτοιμο να πάρει αποφάσεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τον αποκόψουν εκλογικά από τμήματα του πληθυσμού, δεν πρέπει να ανοίγουν εσωκομματικά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία. Το πολιτικό σκηνικό σε λίγους μήνες θα είναι άλλο. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να μη βραχεί. Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει πρόβλημα και όσοι πιέζουν εσωκομματικά για αλλαγή αρχηγού θα είναι περισσότερο πιεστικοί.  Αν τότε ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να παραμείνει, εκμεταλλευόμενος το σκληρό πολιτικό του μέταλλο και διατεθειμένος να δώσει σκληρή εσωκομματική μάχη, θα βρει πολλούς συμπαραστάτες.
Οφείλει όμως  να παρουσιάσει ένα όραμα για την ελληνική κοινωνία., με βάση την αστική τάξη και τις εθνικές και κοινωνικές της ευαισθησίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να στηριχθεί στη γενιά των  σαραντάρηδων, με έμφαση,  όσο είναι δυνατόν, σε αυτούς που προέρχονται από την κοινωνία και το επάγγελμα . άλλη λύση δεν υπάρχει πέρα από την μεγάλη αλλαγή που θα περιλαμβάνει βέβαια και ανθρωποθυσίες.
Μπορεί, όμως, να συμβεί το αντίθετο και να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Τότε ποιος μπορεί καλύτερα από τον Σαμαρά να είναι αρχηγός; Και αν υπάρχει κάποιος, ας βγει να το πει να τον συγκρίνουμε και να τον κρίνουμε.
Εν ολίγοις, υπομονή λίγους μήνες χρειάζεται και σίγουρα με, βάση το κλίμα, όταν η διαπραγμάτευση θα κλείσει, και αν δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις η συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξανανοίξει και  θεσμικά και να γίνει ουσιαστική. Για τις πολιτικές, αλλά και τα πρόσωπα.  Όλα, βέβαια, τα πρόσωπα, απ΄ όλες τις εσωκομματικές πλευρές .
«Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια» λέει ο λαός μας