ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ – ΟΧΗΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ» (26-2-2013)

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για τη σημερινή εκδήλωση συνεργάζονται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Και οι τέσσερις (4)  αποτελούν τις κορυφές ενός τετραγώνου που στο κέντρο  του περιέχει τη λέξη εξωστρέφεια.
Γνωρίζω ότι το έτος 2012 ήταν πολύ σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγικές  επιχειρήσεις. Είκοσι τέσσερα (24) δισεκατομμύρια  ευρώ αξία εξαγωγών δεν είναι καθόλου αμελητέος αριθμός.  Είναι όμως έτσι;  Πόσοι από τους έλληνες εξαγωγείς, αν δεν υπήρχε πιεστικό το πρόβλημα της χρηματοδότησης, θα προσέφεραν τα προϊόντα τους με τόσο χαμηλές τιμές;
Με λίγα λόγια,  στον τομέα της εξωστρέφειας, έχουμε να πράξουμε πολλά και ο κατασκευαστικός κλάδος, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.
Γνωρίζουμε ότι το πλαίσιο δράσης απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικό.  Γι΄ αυτό προχωρήσαμε στη  σημερινή πρωτοβουλία, από την οποία αναμένουμε συμπεράσματα, ώστε μεθοδικά και σε βάθος χρόνου να κάνουμε αποφασιστικά βήματα, διασφαλίζοντας παράλληλα τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες, στο μέτρο του δυνατού, από την αβεβαιότητα που ενέχουν τέτοιες δράσεις.
Κατ΄ αρχήν το παράδειγμα της Τουρκίας, όσον αφορά στη Βόρεια Αφρική, είναι χαρακτηριστικό.  Στη Λιβύη και την Αλγερία, οι τουρκικές τεχνικές εταιρίες μεγαλουργούν, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και προωθούν κυρίως τουρκικά προϊόντα.  Παρά λοιπόν τη θέληση που εκφράζεται από το αρμόδιο Υπουργείο της Αλγερίας για συνεργασία, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα
 Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανικές εταιρίες παίζουν τον πρώτο ρόλο.
Η ενεργός λοιπόν διπλωματία προηγείται και έπεται η οικονομική.  Πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε παρόντες, σύμφωνα με τις δυνάμεις μας και χωρίς να παραγνωρίζω ότι η παρατεταμένη οικονομική ελληνική κρίση είναι προς το παρόν ανασχετικός παράγων σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Υπάρχουν όμως χώρες, όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο γνωρίζει ιλιγγιώδη ανάπτυξη.  Το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες της Βαλκανικής.
Βλέπω ανάμεσά μας εκπροσώπους εταιριών με εξειδίκευση σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πρέπει να εγκατασταθούμε στα Βαλκανικά κράτη, όπου η Ευρωπαϊκή ένωση χρηματοδοτεί έργα μεγάλα εκσυγχρονισμού των παμπάλαιων δικτύων τους, αλλά και μεγάλα έργα υποδομών που δεν αφορούν μόνο στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, αλλά και στις μεσαίες.
Γνωρίζω ότι χάθηκαν χρήματα στην τελευταία δεκαετία κυρίως στο χώρο του real estate. Δυστυχώς όμως το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κατάσταση  των εκεί αγορών, αλλά στην εκ μέρους μας έλλειψη στοιχειώδους προβλεπτικότητας.
Μπορούμε να ξαναπάμε, με έργα εξασφαλισμένης χρηματοδότησης. Ειδικά τώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μεγάλη τρύπα στην καρδιά της Ευρώπης που ενσωματώνεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών το εγχείρημα είναι δύσκολο.  Έχουμε όμως  μπροστά την ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα ολοκληρωθεί  μέσα στη χρονιά, ενώ η παρουσία τουλάχιστον  στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη των Ελληνικών Τραπεζών είναι ήδη σημαντική
Υπάρχει θέμα με τη Μέση Ανατολή, αλλά και εκεί σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν παρουσία.  Καταλυτική  στην κατεύθυνση αυτή θα είναι βέβαια η ενδεχόμενη θέληση της τράπεζας Αττικής να επεκταθεί εκεί.  Να το επιδιώξουμε και να το μεθοδεύσουμε.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των οικονομικών ακολούθων.  Πρέπει άμεσα η εποπτείας τους να έρθει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.  Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά όπλα και συνεργάτες μας στην προσπάθεια για εξωστρέφεια, ενώ σήμερα υπολειτουργούν ξεκομμένες κυρίως από την ζώσα οικονομία. Θα πρέπει μάλιστα να στελεχωθούν και με μηχανικούς  και να  παρακολουθούν εγκαίρως τις δημοπρατήσεις.