ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ PMI-GREECE CHAPTER: RESTRUCTURING GREECE (6-11-2014)»»

Ομιλία Στράτου Σιμόπουλου, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, στην εκδήλωση RESTRUCTURING GREECE» του PMI Greece (Ελληνικό Παράρτημα του Ινστιτούτου Διοίκησης Έργων)

με θέμα «Δίκτυα Υποδομών»

                                                        Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014

 Η επένδυση στα δίκτυα υποδομών, στην ανάπτυξη των μεταφορών και των επικοινωνιών και η δημιουργία ενός ευνοϊκού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, αντίστοιχου των προηγμένων χωρών της Ευρώπης, είναι προϋπόθεση για την έξοδο της Χώρας από την δυσχερή κατάσταση που επέφερε η κρίση τα τελευταία χρόνια. Είναι προϋπόθεση για την αναζωογόνηση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων, είναι προϋπόθεση για την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά είναι και προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα (Jobs, Growth and Competiveness)

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους – στην Ευρώπη, στην Αμερική στους διεθνείς οργανισμούς – ότι η στροφή στις επενδύσεις είναι μονόδρομος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΙMF για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook)εκτιμάται ότι η επένδυση ενός ευρώ στις υποδομές  αυξάνει την παραγωγή κατά 3 ευρώ.  Ούτε είναι τυχαίο ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για την Ευρώπη, της τάξεως των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα η παραγωγή των δημόσιων έργων και υπηρεσιών είναι προϋπόθεση αλλά και απαίτηση για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και Κράτους. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά και τα αναπτυξιακά οφέλη καθώς και οι θέσεις εργασίας που προσδοκούν οι πολίτες, αλλά και η απαίτησή τους η Πολιτεία να είναι δίπλα τους κάνοντας την καθημερινότητα τους πιο εύκολη.

Να είναι η Πολιτεία αρωγός όταν όλα γύρω τους γκρεμίζονται ή απαξιώνονται, όπως με τους σεισμούς ή τις πλημμύρες.

Και πράγματι δείτε την Κεφαλλονιά!!!

 

Όταν το Κράτος θέλει μπορεί ! Στην Κεφαλλονιά το Κράτος έδειξε πως ξέρει να δουλεύει ξέρει να συντονίζει και να συντονίζεται, μπορεί να αποδίδει. Ο τουρισμός αυξήθηκε  κατά 50% φέτος στην Κεφαλλονιά,παρά το σεισμό.

 

Κυρίες και κύριοι,

Παράλληλα  κινηθήκαμε και κινούμαστε στο Υπουργείο από την πρώτη στιγμή σε τρεις πυλώνες:

·      Πρώτον: Στην ανάπτυξη των δικτύων υποδομής μεταφορών: αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, αστικές συγκοινωνίες,λιμάνια, αεροδρόμια ΄ κοντά σ’ αυτά, βέβαια, και μεγάλα υδραυλικά έργα

·      Δεύτερον