ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (5-11-2014)

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής Μηχανικής

 

Αγαπητοί  σύνεδροι,

Η γεωτεχνική μηχανική αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς τόσο ως επιστημονικό αντικείμενο όσο και ως εφαρμογή στην πράξη.

Σε όλα τα  Πολυτεχνεία μας υπάρχουν τομείς γεωτεχνικής που ανθούν, διακρίνονται διεθνώς με δημοσιεύσεις των μελών τους και σημαντική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Οι μελετητές μας, οι ελληνικές γεωτεχνικές εταιρίες, μελέτησαν και μελετούν σημαντικότατα έργα τόσο στην Ελλάδα αλλά και πιο πρόσφατα και στο εξωτερικό.

Κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται  γεωτεχνικά έργα με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε όλο τον Ελλαδικό χώρο αλλά και  στο εξωτερικό και τα μέλη σας συμβάλλουν με επιτυχία σε αυτά.

Η Πολιτεία από την πλευρά της προχώρησε στη θεσμοθέτηση των γεωτεχνικών μελετών και ήδη με τον ισχύοντα νόμο 3316/2005 δίδονται τόσο οι περιγραφές όσο και η τιμολόγηση με τιμές δημοσίου των γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, έχοντας  με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης  σπουδαιότητας της Εδαφομηχανικής και της Γεωτεχνικής Μηχανικής.

Ασφαλώς υπήρξε, τα χρόνια της κρίσης, μια επιβράδυνση. Και σε παραγωγή έργων και σε προκηρύξεις μελετών. Όμως ήδη άρχισε η ανάκαμψη και βέβαια, προφανώς, τα γεωτεχνικά προηγούνται εκ των πραγμάτων.

Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε πολλά έργα ακόμα, και με παλαιά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα προχωρούμε στη μελέτη και την κατασκευή τους βελτιώνοντας συνεχώς τις υποδομές μας ώστε να επιτυγχάνουμε  βελτίωση της παραγωγικότητας και του επιπέδου ζωής στην Χώρα μας.

Όπως ξέρετε από τεχνικής άποψης τα λεγόμενα «απλά» έργα έχουν γίνει. Τα νέα έργα θα απαιτούν όλο και περισσότερη συμμετοχή των γεωτεχνικών, καθώς είναι πολυπλοκότερα και υψηλότερων απαιτήσεων.

Σε συνέδρια σαν αυτό, καταγράφονται τα επιτεύγματα τόσο στο θεωρητικό/επιστημονικό επίπεδο όσο και της πράξης. Είναι γνωστό το υψηλό επίπεδο των Πανελληνίων Γεωτεχνικών Συνεδρίων και είμαι βέβαιος ότι και το 7ο Συνέδριο θα επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Με χαρά, τέλος, βλέπω ότι συνδυάζετε το επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου με την Τέχνη, και μάλιστα τη γήινη. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα δούμε τα έργα των καλλιτεχνών της Έκθεσης ΓΑΙΑ ΕΝ ΑΡΧΗ, και βέβαια θα μελετήσουμε τα επιστημονικά συμπεράσματα του Συνεδρίου σας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.