ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

0

Η βαθιά ύφεση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, ως αποτέλεσμα τωναποτυχημένων κυβερνητικών  πολιτικών οι οποίες συνοδεύουν το μνημόνιο,δημιουργεί ένα σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα με διαφορετικά ποιοτικάχαρακτηριστικά, από το αντίστοιχο της δεκαετίας του ’60.

Σήμερα, λοιπόν,  λόγω της ύπαρξης ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δενδιαθέτει καμία σύνδεση με την αγορά και την παραγωγή, οδηγούνται  χιλιάδεςεπιστήμονες , κυρίως νέοι, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Έτσι, ενώ παλαιότερα κάναμε εξαγωγή ανειδίκευτων εργατών, σήμερα εξάγουμεεπιστήμονες προικισμένους, πολλές φορές, με εξαιρετικές δυνατότητες.

Τα στοιχεία στη κατεύθυνση αυτή είναι αμείλικτα. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του2011,  35.000 περίπου συμπατριώτες μας συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικόδιεκδικώντας μια θέση εργασίας στην Ευρώπη προστιθέμενοι στους περισσότερουςαπό 115.000 – 140. 000 επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τονκόσμο, με το 16% μάλιστα από αυτούς να μην επιθυμεί να επιστρέψει κάποια στιγμήστην Ελλάδα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο θετικά,θεωρώντας ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Όταν όμως η φυγή οφείλεται στην ισχνή παραγωγική μας βάση, στην υστέρησηστην  έρευνα στη τεχνολογία και στην καινοτομία, αλλά και στιςπεριορισμένες ευκαιρίες ακόμη και για επαγγέλματα όπως του γιατρού και τουδικηγόρου, εύκολα κατανοεί κανείς ότι το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο καιυπάρχει επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουμε στοχευόμενες πολιτικές ανάπτυξης πουθα μειώσουν την έκταση και τις προφανείς παρενέργειες του φαινομένου.

Με όχημα το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιεςπολιτικές που θα ενσωματώνουν ουσιαστικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα τωννέων επιστημόνων, την μετεγκατάσταση στις επαρχιακές πόλεις επιστημονικούδυναμικού και την αγροτική εκμετάλλευση με σύγχρονες μεθόδους.

Οι πολιτικές, βέβαια, αυτές θα φέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα, ανπαράλληλα υιοθετηθούν και οι προτάσεις της ΝΔ για την επανεκκίνηση και τηνανάκαμψη της οικονομίας, οι οποίες σημειωτέον υιοθετούνται πλέον με γοργό ρυθμόαπό πολλές πλευρές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Δημοσίευση: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (15-07-2011)

<!–[if gte mso 9]>